Fraţi gemeni din Ţicleni, ofiţeri pe nave comerciale şi de croazieră

Gemenii Cosmin și Laurențiu Colțescu au devenit mândria orașului Țicleni. Tinerii în vârstă de 24 de ani lucrează de ani buni ca marinari. Unul dintre gemeni este ofițer fluvial pe o navă de croazieră, iar celălalt prestează activitate, tot ca ofițer fluvial, pe un vas de transport marfă. Chiar dacă desfășoară același tip de activitate, gemenii sunt mai mereu despărțiți de valurile Dunării, pentru că lucrează la companii diferite.

Povestea gemenilor din Țicleni, deveniți marinari, a început în urmă cu circa cinci ani şi a plecat de la tatăl lor, care este căpitan de navă. Chiar dacă au aceiași părinți, s-au născut în aceeași zi și lucrează în același domeniu, gemenii Colțescu sunt total diferiți. Cosmin este ofițer fluvial pe o navă austriacă și stă plecat pe Dunăre cu săptămânile. La fel se întâmplă și cu fratele său geamăn, Laurențiu, care este ofițer fluvial pe o navă de transport marfă a unei companii românești. "Sunt ofițer naval pe o navă de croazieră în Austria. Lucrez pentru firma Donau Touristik. După ce am terminat Liceul Tehnologic în Țicleni am plecat la Galați, unde am urmat o școală de 4 luni pentru a obține calificarea de marinar. Lucrez de cinci ani în acest domeniu, din care trei ani am fost marinar la o firmă din România", a spus Cosmin Colțescu.
Tânărul are în atribuții, printre altele, primirea pasagerilor pe navă și verificarea documentelor. Cosmin spune că nu se dă înapoi nici de la activitățile de întreținere a vasului de croazieră, iar uneori ia parte la curățirea pe exterior a acestuia. Tânărul și-a stabilit și o țintă pentru următorii ani, să devină căpitan de navă. "Cu ajutorul lui Dumnezeu peste un an și jumătate o să ajung și eu căpitan, la fel ca tatăl meu. De la el a plecat totul și am vrut să îl urmez. El lucrează de la 16 ani în domeniu. Mai am un frate geamăn care și el e ofițer naval, dar la nave de transport marfă, lucrează pentru o firmă din România. Am început amândoi în același timp", a mai spus Cosmin Colțescu.
Activitatea gemenilor din Țicleni se desfășoară pe Dunăre, pe traseul fluvial Germania-Constanța. Cosmin Colțescu a explicat că, după vârsta de 40 de ani, ar vrea să se retragă mai aproape de casă, tot pe Dunăre, dar la Drobeta Turnu Severin. Autoritățile locale din Țicleni au avut numai cuvinte de laudă la adresa celor doi tineri. "Gemenii Colțescu sunt foarte destoinici, cuminți, se țin de treabă. Pe navă, dacă nu îți faci datoria, nu reziști, trebuie să fi un om cu caracter puternic. S-a dovedit că ei au făcut față pentru acest serviciu de marină. Ne mândrim cu tineri ca ei", a declarat Constantin Radu, primarul orașului Țicleni.

Galerie foto




Vizualizări: 22,963

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: