Gorjeanul care vrea să facă o replică a Cuminţeniei, la Accent TV

Se numește Stroe Alexandru, are 57 de ani și este din comuna Bustuchin, județul Gorj. Povestea bărbatului este una fascinantă cu atât mai mult cu cât a trăit și trăiește la ora actuală într-o familie modestă de rudari, însă condiția socială nu l-a înfrânat de la a-și face cu măiestrie meseria învățată din străbuni. Nea Alexandru este omul angajat de primăria Bustuchin în proiectul Tradirom, un proiect cu finanțare de la OMV Petrom, menit să stabilească o legătură fermă între tradițiile și obiceiurile romilor într-o comunitate românească.

De câteva luni bune, nea Alexandru și-a început activitatea în cadrul proiectului. Stă opt ore pe zi la Moara cu Noroc a satului unde își vede zilnic de meșteșugul său. Cioplește în lemn tot ce se poate, de la linguri, cuiere și până la obiecte de decor. De la 13 ani dă viață lemnului, a învățat pe lângă tatăl lui care, rudar fiind, din asta își întreținea familia. ”Lucram cu tata tot ce există în lume. Prima lucrare a fost o postavă, erau la mare căutare la vremea aceea. Am lucrat-o cu tata, apoi am început cu lingurile, ușor, ușor am învățat. Sculptura este mai grea și e periculoasă, mi-am tăiat și mâinile de câteva ori. Numai în lemn am lucrat, altceva nu am încercat”, a spus Alexandru Stroe.
Pentru că vrea să lase ceva în urma lui, nea Alexandru s-a ambiționat și va începe curând să sculpteze Cumințenia Pământului, una din operele brâncușiene. Este convins că o poate face, trebuie doar să găsească lemnul potrivit. ”Am ambiție eu, nu contează câte stric până reușesc. Mi-a plăcut mult, lucrătură frumoasă. Eu am mai lucrat, zilele astea chiar am făcut o lingură cu Coloana Infinitului. Tot o fac, nu mă las. Nu mă grăbesc că vreau să fac ceva frumos”, a spus meșterul.
Aceasta nu a fost însă singura meserie a bărbatului, zeci de ani a lucrat în minerit însă acum se dedică exclusiv sculpturii. Are de întreținut o familie și muncește din greu de unul singur, căci copiii nu au vrut să învețe și ei la rândul lor meșteșugul. ”Sunt cu nevasta mea de 20 de ani. Ea mă ajută, mai merge cu ele prin sat să le vândă. Nu putem cere mult că nu le ia nimeni, nimeni nu dă mai mult de 5 lei pe o lingură. Materialul mi-l procur tot singur, mă duc în pădure și-l caut”, a spus Alexandru Stroe, meșter.

Vizualizări: 732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: