Fraudare să fie, dar să ştim şi noi!

Daniel Funeriu a apărut recent la televizor cu mutriţa aia a lui de puştan cu calviţie precoce şi a spus că România ar fi arătat altfel dacă în ultimii 20 de ani nu s-ar fi fraudat examenele de bacalaureat. Eu atât am văzut din declaraţie, deci deduc că (chiar dacă nu a spus-o) a insinuat, măcar, că anul acesta bacul va fi fost pe bune, la sânge, fără fraude. Curajoasă luare de poziţie, ar zice unii, mai necunoscători. Cu atât mai mult cu cât rezultatele par să-i dea dreptate: cică ar exista licee unde nici un elev nu a trecut bacalaureatul anul acesta, deci e musai să fi fost pe bune. Îmi pare rău pentru creduli, dar e doar o aparenţă.

Dacă judecăm superficial da, putem spune că montarea camerelor video în săli ţi plasarea de capcane ieftine în enunţul subiectelor este un pas înainte, materializat în bararea drumului idioţilor către facultăţi. Dar dacă aprofundăm, începe să pută. Măsurile ministerului au vizat, deocamdată, doar pe amărâţii ăia din familii sărace spiritual şi material care copiau şi ei cât să treacă examenul, ori de la colegii de lângă, ori chiar de pe nişte fiţuici puse cu mărinimie la dispoziţie de către profesorii supraveghetori. În 2011, acest fenomen (deşi departe de a fi eradicat) a fost cu siguranţă mult diminuat. Dar nu gângavii care copiau erau problema bacului, domnule Funeriu. În loc să fi consumat atâta bunătate de tehnologie cu montarea camerelor de luat vederi în toate sălile, mai bine le-aţi fi montat în sălile unde se face corectura, cu prim-planuri curajoase pe foile examinate. Dacă aţi fi avut curiozitatea să faceţi asta, aţi fi descoperit numeroase semne pe lucrări care te duc cu gândul mai degrabă la misterioasele simboluri din recoltele americane decât la vreo disciplină şcolară. Apoi, dacă ați fi avut curiozitatea să centralizaţi aceste semne şi să observaţi incidenţa apariţiei lor în anumite lucrări coroborată cu notele de pe acestea şi, mai ales, cu rezonanţa numelor posesorilor respectivelor foi, ați fi descoperit ceva foarte interesant: cele mai mari note la bac le iau copiii celor mai cunoscuţi oameni din oraş şi, de obicei, aceştia fac tot felul de floricele în te-miri-ce colţuri ale paginilor.

ACOLO e problema, domnule Funeriu, LA PROFESORII ŞPĂGARI, nu la amărâţii de la seral care nu îşi propun să urmeze paişpe facultăţi, ca matale, ci vor doar un 6 pe diploma aia cu care să se poată angaja şi ei în construcţii, în Spania.

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: