Fraudarea alegerilor prezidenţiale, stopată prin opt hotărâri de guvern

Guvernul a adoptat ieri mai multe măsuri care fac aproape imposibilă fraudarea votului la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Ştampile personalizate, mii de secţii de votare speciale pentru cei care nu votează în localitatea de dominiciu, camere web de supraveghere în toate secţiile.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a prezentat cele opt acte normative adoptate ieri în şedinţă de guvern. Nica a spus că măsurile au fost luate pentru evitarea tentativelor de fraudă.

3.500 de secţii de votare speciale

Guvernul a decis ieri înfiinţarea de secţii de vot speciale - sunt singurele secţii de vot în care îşi pot exercita dreptul de vot cetăţenii care în ziua votării nu se află în localitatea de domiciliu. „Acest lucru înseamnă că am înfiinţat, astăzi, prin Hotărâre de Guvern, peste 3.500 de secţii speciale la nivelul României, secţii în care îşi vor exercita dreptul la vot doar cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului. Aceste secţii sunt special numerotate, sunt special delimitate, şi acolo vor vota doar cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu. Deci nu vor vota amestecat, - şi cei care aveau dreptul şi cei care nu aveau dreptul, - profitând poate unii şi de aglomeraţie, ci vor vota doar cei care nu se află în localitatea de domiciliu“, a explicat ministrul Nica.

De asemenea, s-a instituit obligaţia ca cetăţeanul care votează în aceste secţii speciale să depună o declaraţie pe propria răspundere. Această declaraţie pe propria răspundere precizează în mod foarte clar faptul că a luat la cunoştinţă prevederile legale, care spun că, dacă mai votează încă o dată, pedeapsa este de la 6 luni la 3 ani de închisoare. „Este un text bolduit în această declaraţie tip, pe care vreau să v-o pun la dispoziţie, pentru a o şi vedea. Ceea ce înseamnă că el va fi avertizat şi ştie şi semnează sub propria răspundere că a luat la cunoştinţă de prevederile legale, inclusiv de pedeapsa cu închisoarea“, a spus Nica.

Secţiile speciale, supravegheate video

În toate secţiile de votare speciale se vor amplasa, la intrare, camere web conectate la calculator. Acest demers a pornit de mai bine de o lună de zile, a spus Nica. „Secretarul de stat care răspunde de coordonarea relaţiei cu prefecturile a luat legătura cu toţi prefecţii, a luat legătura cu ministerul Educaţiei, astfel încât tot ceea ce avem ca mijloace la dispoziţie, deci nu presupune cheltuieli suplimentare, să luăm toate camerele şi calculatoarele care sunt disponibile, să le putem amplasa. Astfel încât, în aceste secţii speciale, cei care intră şi care vor putea fi verificaţi de către reprezentanţii partidelor politice, de mass - media - care cu certitudine se va uita cu mare atenţie la aceste persoane - vor trebui să depună în declaraţiile pe propria răspundere şi semnează - vor fi filmate aceste persoane că au intrat într-o secţie de vot speciale şi că şi-au exercitat dreptul de vot acolo. Deci există încă o probă suplimentară“, susţine ministrul de Interne.

Toate aceste documente - declaraţii şi CD-ul cu cele 14 ore de înregistrare prevăzute - vor fi predate birourilor electorale centrale şi autorităţilor electorale permanente, astfel încât în eventualitatea unor procese să existe toate probele necesare care să permită o judecare cu celeritate a acestora şi condamnarea celor care se fac vinovaţi.

Ştampile de vot personalizate

Un alt element prezentat ieri de ministrul Nica se referă la faptul că, pentru prima dată, au fost introduse ştampile de vot personalizate. „După cum ştiţi, aceste ştampile de vot, până acum, erau ştampile cu inscripţia «votat» şi, ca întotdeauna, mai dispărea câte o ştampilă în ziua votului, şi toată lumea începea cu suspiciunea că acea ştampilă este folosită pentru a se vota în mod ilegal, în alte secţii, în aceeaşi localitate sau în alte judeţe. Acum, ştampila este personalizată şi este o ştampilă pe care scrie care este numărul secţiei de vot, care este judeţul unde s-a votat şi, în acest fel, chiar dacă ea este pierdută, nu mai poată fi folosită într-o altă secţie de vot“, a spus Nica. Aceste ştampile sunt făcute de către Monetăria Statului.

Guvernul a luat măsuri şi în privinţa buletinului de vot. „Am luat decizia, astăzi, pentru a evita orice chestiune care ar ţine de o votare cu un exces de tuş, apariţia votului respectiv - pentru că ştiţi că mai apărea pe pagina principală sau pe contra-pagină – să se facă lăsând pagină liberă pe contra-copertă, pagină liberă pe ultima pagină, rămânând doar paginile din interior, care, fiecare, este doar o singură foaie cu candidaţii. Sunt două foi, care au fost prevăzute pentru înscrierea candidaţilor, care se vor înscrie în această competiţie, în aşa fel încât să se asigure un secret total al votului. Deci, tuşul în exces, hârtia de o calitate care nu este foarte bună - şi care înainte permitea să se vadă cam cum se votează, în funcţie de cum ieşea pe partea cealaltă, - a fost eliminată această posibilitate, şi modelul de buletin de vot, care a fost astăzi, adoptat elimină complet şi această posibilitate“, a explicat Nica.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: