Frustrarea unui cunoscut medic de familie din Gorj: "Nesimțire sau prostie. Vai, mama ta"

Cunoscutul și apreciatul medic de familie Mihai Moisescu și-a vărsat pe Facebook frustrarea că unii medici specialiști consideră medicii de familie "slugi prea plecate" și pun bolnavii degeaba pe drumuri. Supărarea a pornit de la un exemplu concret, dar adaugă medicul Moisescu, nu este un caz singular. Un pacient trimis la specialist, un specialist care îi prescrie un tratament ce nu dă rezultate și care apoi trimite bolnavul iarăși la medicul de familie să-i găsească alt specialist care să-l vadă. "Ești vai mama ta", conchide doctorul Moisescu. 

"La ce mă gândesc? Păi mă gândesc la cât de nesimțită (deși cred că este vorba de prostie) poate fi o parte dintre medicii care se numesc specialiști în puzderia de specialități apărute ca ciupercile după ploaie, doar ca să ofere catedre universitare unor ”neica-nimeni” cu pretenții de ”creatori de școală medicală” și, din nefericire, ca să țină în orașe (cât mai mari și mai universitare) miile de absolvenți ai ultimilor 4-5 ani de facultate, numiți ”rezidențiat”, speriați de munca independentă ce implică cunoaștere și responsabilitate", își începe mesajul medicul de familie Mihai Moisescu.

El a adăugat cum a trimis un pacient către un specialist pentru că avea suspiciuni asupra unei afecțiuni, dar cum bolnavul a revenit la el că "domnul doctor mi-a spus sa ma trimiteți la altcineva". "Îmi indică ca unui secretar idiot", completează medicul:

"Acum câteva zile am trimis un bolnav pentru un consult la ”specialist”, suspicionând o afecțiune de organ într-un segment medical bine definit ca specialitate. Pacientul se duce pentru consultul respectiv la un cabinet de pe culoar al ambulatoriului de specialitate (contractul cu CJAS îmi INTERZICE să trimit pacientul la dr.X pe care îl cred capabil, existând dreptul pacientului ”de a alege medicul și furnizorul”) unde, presupun, se pune un dg mai complet, cel pus de mine fiind unul de probabilitate. Astazi pacientul vine la mine și îmi spune că tratamentul urmat în urma consultului la specialist nu a avut vreun rezultat, specialistul trimițându-l la mine pentru a-l îndruma spre o altă specialitate pe care chiar mi-o INDICĂ (”domnul doctor mi-a spus să mă trimteți la.... ”) ca unui secretar idiot. Acum stau și mă întreb; ”onor-domnul specialist”, chiar nepregătit profesional, o fi citit Codul Deontologic el Profesie Medicale ? 

O fi știind domnia-sa că, atunci când cunoștiințele, posibilitățile terapeutice sunt sub nivelul necesar unui diagnostic corect și al unei terapii eficiente, AI OBLIGAȚIA SĂ ÎNDRUMI BOLNAVUL SPRE UN EȘALON PROFESIONAL SUPERIOR ? Această metodă de a te deroga de responsabilitate (fiindcă ești ”vai mama ta”), de a pune un bolnav pe drumuri și de a considera medicul de familie ”SLUGA TA PREA-PLECATĂ” este multiplicată în mii de cazuri fără perspectiva stopării. Ce facem, fiindcă situația a depășit deja limita tolerabilitățII, încălcând toate regulile de conduită deontologică profesională, inclusiv prevederile Contractului de furnizare de servicii finanțate de către CNAS", și-a vărsat oful medicul.

Vizualizări: 1,851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: