Funcţionarii din Gorj au ieşit la plantat de puieţi

Câteva zeci de pădurari, angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului Gorj și ai Gărzii de Mediu Gorj au participat marți, 15 martie, la o acțiune de plantare de puieți în zona Câlnic. Acțiunea a fost organizată de Ocolul Silvic Târgu Jiu din cadrul Direcției Silvice Gorj și face parte din evenimentul organizat anual "Luna Plantării Arborilor", cunoscut până acum câțiva ani drept "Luna Pădurii".  

 Circa un hectar de teren a fost și va fi împădurit în zilele ce urmează cu puieți de stejar şi frasin, în pădurea de la Câlnic. La activitatea de plantare a acestor arbori au luat parte angajații mai multor instituții din județ. Inclusiv directorul Agenţiei pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a pus umărul la săparea gropilor şi la plantarea puieților. "În perioada 15 martie-15 aprilie se derulează Luna Plantării Arborilor. Participăm și noi cu 11 angajați. Aici plantăm pe o suprafaţă de circa 1 hectar. Este prima zi dar o să mai urmeze acţiuni de acest gen", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Numai pe zona Câlnic vor fi plantaţi peste 4400 de puieți de stejar și alți 600 de frasin. Și reprezentanţii furnizorului de energie, CEZ, vor lua parte la astfel de acțiuni, au spus reprezentaţii Direcţiei Silvice Gorj.

De altfel, Direcția Silvică Gorj a stabilit un program de plantări de puieți, mai ales pe zonele de deal, unde din cauza secetei din vara lui 2015 s-au uscat foarte mulți arbori. "Avem un program de împăduriri pentru această perioadă. Direcția Silvică va realiza împăduriri pe 43 de hectare, va realiza completări curente pe o suprafață de 25 de hectare, se vor face plantări în plantații în care s-au mai uscat puieți, care nu s-au prins în plantațiile efectuate în ultimii doi ani. Se vor reface în plantațiile calamitate anul trecut din cauza secetei pe o suprafață de 9 hectare. Au fost astfel de probleme pe ocoalele de deal, la Târgu Cărbunești, Turceni, Târgu Jiu. În primul rând stejarul a avut de suferit din cauza secetei", a explicat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcției Silvice Gorj.

În total vor fi plantate circa 400.000 de bucăți de puieți forestieri din pepinierele proprii, din speciile: salcâm, stejar, paltin, frasin, plop, brad și molid.

O acţiune de plantare de puieți va avea loc și în data de 21 martie, când se va marca Ziua Internațională a Pădurilor. Evenimentul va fi marcat astfel în pădurea de la Hirișești, aferentă Ocolului Silvic Novaci.

Galerie foto


Vizualizări: 2,581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: