Gândaci folosiţi pentru salvarea de vieţi omeneşti, în caz de cutremur

Gândacii „echipați” cu mini-dispozitive electronice sunt utilizaţi în cadrul unui proiect care presupune salvarea a mii de vieţi, în cazul unui cutremur. Iniţiativa aparţine unui grup de oameni de știință de la universitatea North Carolina, din care face parte și un roman, profesorul Mihail Sichitiu.

 

 

Insectele folosite sunt gândacii de Madagascar, care au fost dotaţi cu aparatură electronică conectată la un transmițător radio. Cu ajutorul acesteia, insectele pot fi ghidate sub dărâmături pentru a transmite semnale către salvatori. Mini aparatura conține un difuzor și un microfon, astfel încât cel care îi controlează să audă orice strigăt de ajutor, potrivit digi24.

“Gândacii ăștia merg fantastic de bine, au tracțiune, sunt ușori, intră pe unde un robot nu intră, iar gândirea a fost să putem controla un gândac să îi spunem du-te 20 de metri în față și 3 metri la dreapta. Asta a fost ideea, să facem un gândac care să poată fi controlabil de noi. Cercetătorii au ales gândacii pentru că se pot strecura mai ușor prin locuri înguste și pot căra aparatură care cântărește între 4 și 10 grame.
Partea mea a fost, în primul rând, cu realizarea unor comunicații foarte eficiente, partea de telecomandă, în care noi trimitem date gândacului spunându-i în ce direcție să meargă și gândacul ne trimite înapoi date”, a transmis Mihail Sichitiu, profesor și cercetător la Universitatea de Stat din North Carolina.

Mihai Sichitiu a fost membru al echipei formată din trei profesori universitari. Acesta s-a ocupat de partea de localizare și de comunicații.

Vizualizări: 2,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: