Garda Naţională de Mediu a preluat ancheta de la Termo Turceni

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj anunţă că nu pot oferi un punct de vedere legat de controlul efectuat la Termo Turceni, după sesizarea Greenpeace şi Bankwatch. Asta pentru că raportul controlului va fi încheiat de către Garda Naţională de Mediu care a preluat cazul, a anunţat şeful comisarilor de mediu din Gorj. Surse din companie spun că dosarul a fost strămutat pentru că în joc ar fi şi "chestiuni legate de ministere".   

 Reprezentanţii Gărzii de Mediu promit de două săptămâni un punct de vedere legat de rezultatul controlului efectuat la Termo Turceni. Un bloc energetic considerat ca nou a fost pus în funcțiune "în condiții nelegale", așa cum au spus asociațiile non-guvernamentale. Acum șefii responsabili cu mediul la Gorj spun că nu mai sunt abilitați să ofere un punct de vedere legat de acest control. "Controlul a fost preluat de colegii de la Bucureşti. A venit o echipă de comisari de la București, care împreună cu ai noştri au încheiat o notă de constatare şi urmează să dispună măsurile legale pe care ei o să le comunice. În multe situaţii comisarii de la București pot face echipe mixte cu comisarii din teritoriu şi pot să rezolve diverse controale. Nu s-a încheiat actul de control", a declarat Gheorghe Sanda. 

Comisarii de mediu din capitală ar fi preluat acest caz pentru faptul că CE Oltenia a corespondat intens cu Ministerul Economiei după sesizarea ONG-urilor. Grupul 7 de la Turceni a fost o perioadă în probe tehnologice, după ce a fost montată instalaţia de desulfurare care era pregătită pentru grupul 6, care nu a mai fost retehnologizat. Însă, este posibil să funcţionat mai mult decât atât, la solicitarea autorităţilor de la centru, pentru a asigura energia necesară în Sistemul Energetic Naţional. Pentru a putea funcţiona la capacitate, se putea acorda o derogare, însă, nu se cunoaşte să existe vreun document în acest sens. CE Oltenia a solicitat revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru Termo Turceni, tocmai datorită includerii acestui nou grup în activitatea de producție. Anunțul a fost postat recent pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj.  

CONTROL

Comisarii de mediu au fost sesizați de Greenpeace România și Bankwatch, care au și trimis oamenii lor la Termo Turceni pentru a verifica dacă grupul 7 a fost pus în funcțiune. Ecologiștii au cerut comisarilor de mediu să suspende activitatea acestui grup energetic.    

Vizualizări: 1,286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: