Geniile care pun pe butuci companiile din energie

Guvernul vrea să se salveze, după ce a risipit banul public, prin taxa de 2% aplicată companiilor din energie. Este de fapt o lovitură fără precedent aplicată sistemului energetic românesc. Taxa de 2% atacă societățile din energie pe două fronturi. Primul, prin faptul că le mai ia niște bani din cont, al doilea, cel mai important, că le scoate din piață.

Sâmbătă seara, la ora 18:15, România importa un nivel record istoric de energie electrică, de 1903 MWh. Precedentul record fusese înregistrat pe 20 decembrie 2018, imediat după adoptarea controversatei Ordonanțe de Urgență 114, care impune taxa de 2% pe crifra de afaceri.

Specialiștii în energie spun că această taxă va duce la o creștere a importurilor, deoarece energia produsă afară devine mai ieftină. Dacă luăm în calcul că taxa de 2% pe cifra de afaceri o plătesc atât producătorii, cât și traderii, energia românească este din start cu 4% mai scumpă doar din cauza acestei taxe pe lăcomie, lăcomie a guvernului, desigur.

În Uniunea Europeană, regula este că pe piața zilei următoare, energia mai ieftină are prioritate, astfel că țările care produc ieftin devin exportatoare iar cele care produc scump importatoare. Este așa numitul algoritm Euphemia (acronimul de la Pan-European Hybrid Electricity Market Integration Algorithm), care este responsabil de alocarea capacității transfrontaliere, adică stabilește cine este importator și cine este exportator de energie.

Ar mai fi timp pentru ca actualul guvern să renunțe la taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie și, dacă nu găsește alte surse de venit la buget, să facă economii, prin tăierea salariilor nesimțite. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a publicat o fotografiile cu geniile care lucrează în aceste zile pentru a da formă finală proiectului de buget. În fotografie apar el, liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Chițoiu, miniștrii Teodorovici și Bădălău, dar și premierul din umbră, Darius Vâlcov. Ei au inventat taxa de 2%, doar ei pot renunța la ea. Teoretic ar mai putea să o facă parlamentarii, dar cred că nici măcar pesediștii de la Gorj, care pot înțelege pericolul acestei taxe, nu vor îndrăzni să voteze altfel decât le cere partidul. Noroc că alegerile bat la ușă.

Vizualizări: 2,257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: