Vor să declare greva ilegală. Care grevă?

Complexul Energetic Oltenia a făcut în instanță două acțiuni împotriva unor salariați. Una de suspendare a grevei, deja respinsă de instanță, una de declarare a grevei ilegală, care va fi judecată miercuri.

Noi, ziariștii, folosim acest termen, grevă, dar din punct de vedere legal, la Complexul Energetic Oltenia nu este grevă. Potrivit legii, “hotărârea de a declara grevă se ia de către organizațiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puțin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective”. Nu suntem în această situație. “Pentru angajații unităților în care nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotărârea de declarare a grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel putin unei pătrimi din numărul angajaților unității sau, după caz, ai subunității ori compartimentului”, mai scrie în lege. Din nou, nu suntem în această situație.

La Complexul Energetic Oltenia nu este grevă. Cel mult putem spune că sunt opt mii de mineri indisciplinați, care refuză să execute sarcinile de serviciu. Șefii lor ar fi putut să îi atenționeze, să propună sancțiuni, să îi concedieze, ceea ce nu s-a întâmplat.

La tribunal, atunci când ceri încetarea unei greve, trebuie să depui niște hârtii. Nu-mi imaginez cu ce hârtii au mers la tribunal juriștii companiei, cu lista de revendicări de pe facebook, cu articole decupate din ziar?

Lăsând partea juridică la o parte, se vede că administrația este ruptă de realitate, nu simte tensiunea fără precedent din carierele miniere. În loc să caute căi de dialog, șefii companiei și ai Ministerului Energiei strecoară amenințări în fiecare declarație publică. Iar liderii marilor federații încearcă să stea la adăpost.

Sunt mineri care spun că o creștere salarială de câteva sute de lei este mai mult decât nimic și ar fi revenit la muncă. S-au săturat însă de presiunile șefilor, de aroganța liderilor sindicali, de improvizațiile pe care trebuie să le facă pe riscul lor la locurile de muncă. S-au săturat să muncească doi oameni pentru trei, și asta în fiecare zi. Greviștii spun că sunt fotografiați, amenințați. Unii dintre ei au aflat din presă că au fost dați în judecată și nu își explică de ce ei, de ce numai ei.

Din păcate, șefii din Directorat și din Consiliul de Supraveghere își calculează indemnizațiile prin raportare la salariul mediu pe ramură. Dacă s-ar raporta la salariul mediu pe companie, ar fi mai corect. Și poate ar înțelege mai bine supărarea oamenilor care protestează. Sunt curioasă ce ar face acești directori dacă mâine ar veni câteva mii sau măcar câteva sute de salariați cu demisiile scrise.

Vizualizări: 2,196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: