Ghinion

Zece pacienți Covid au murit arși într-un spital din România. Alții sunt în stare gravă, iar un tânăr medic, care a încercat să îi salveze, se zbate între viață și moarte.

În ce țară civilizată se poate întâmpla așa ceva? În ce țară europeană, spitalele nu au alarmă de incendiu? În ce țară europeană, guvernul a lăsat frâiele pandemiei pe seama autorităților locale, cerându-le să se descurce?

La Piatra Neamț, în disperare de cauză, pentru a face locuri noi la Terapie Intensivă, un manager de spital a decis să mute secția la un alt etaj. Nu a mai stat după avize, pentru că mureau oameni ce nu aveau loc la ATI. Din păcate, a doua zi, un teribil incendiu a luat viața a zece pacienți și probabil că nici ceilalți nu vor supraviețui.

Actualul manager al spitalului din Piatra Neamț a fost numit de câteva săptămâni, dar acolo a fost luna și managerul în ultimul an. Ar fi ușor să dăm vina pe el sau pe medici, dar din păcate vina este în altă parte. Bieții medici și asistenți de la Piatra Neamț aveau toți branule pe mâini, având nevoie de perfuzii din cauza suprasolicitării.

Probabil că azi-mâine o să țină președintele Iohannis o declarație de presă în care o să ne spună că de vină este Pee See Dee, care nu a investit în sănătate timp de 30 de ani. Ghinion. Nu e doar PSD de vină. Iohannis pare să uite că este de șapte ani președintele României. Șapte ani. Că de mai bine de un an avem guvernare PNL. Că în 30 de ani au fost aproape toți la guvernare. Sunt puțini politicieni care nu pot fi făcuți vinovați de această tragedie. Până și partidele noi, sunt formate din politicieni vechi.

Suntem în campanie electorală și principala grijă a politicienilor după tragedia de la Piatra Neamț va fi cum să nu le fie afectată imaginea. Vor fi ședințe, măsuri, promisiuni. Așa a fost și după ce au ars bebelușii în maternitatea Giulești. Așa a fost și după Colectiv. Așa va fi mereu, pentru că, în fapt, electoratul niciodată nu îi taxează pe politicieni. Poate mută ștampila de la PSD la Pro România ori de la PNL la PMP, dar poate mai bine ar fi să nu mai alegem partide, ci oameni.

Vedem cu toții bulibășeala din sistemul sanitar, în cele nouă luni de pandemie. Vedem că sunt oameni bolnavi care preferă să se trateze acasă, pentru că se tem de bolile pe care le pot lua din spital. Vedem că sunt medici suprasolicitați în secțiile Covid și alții care se plictisesc în secțiile care nu mai tratează pe nimeni de luni bune. Vedem un lung șir de improvizații în spitale, vedem că subfinanțarea sistemului medical continuă, vedem niște prețioși la guvernare care ne comunică seară de seară măsuri în a căror eficiență nu credem, dar le respectăm, că nu avem ce face. Și vedem că trebuie să avem alegeri pe 6 decembrie, cu orice preț.

Vizualizări: 4,263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: