Gigel Capotă: Nu sunt penalul Gorjului!

Economistul Gigel Capotă afirmă că nu ştia că este urmărit penal în momentul în care şi-a depus dosarul de candidatură la concursul pentru funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Capotă a decis să nu se mai prezinte marţi, 27 martie, la concurs, invocând motive personale. Dată fiind situaţia, managerul interimar al spitalului spune că nu este sigură revenirea sa pe funcţia de director economic, luând în considerare varianta de a părăsi spitalul.   

Reporter: De ce nu v-aţi mai prezentat la concursul pentru funcţia de manager?

Gigel Capotă: Motivul este pur personal. Am luat această decizie pentru că întotdeauna, de când am fost numit manager, am ţinut la imaginea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi nu vreau să planeze, aşa cum s-a vehiculat într-o anumită parte a presei, nicio suspiciune asupra factorilor politici sau asupra altor persoane, cum că m-ar impune cineva cu forţa la un concurs. Nici preşedintele Consiliului de Administraţie, nici preşedintele Consiliului Judeţean nu au posibilitatea de a influenţa un concurs.

Este decizia mea de a nu participa la acest concurs, deşi mi-am structurat şi am un proiect foarte bine fundamentat, foarte real făcut, cu surse de finanţare, cu termen de realizare, dar am simţit eu că trebuie să nu particip la acest concurs pentru că a ajuns familia, copiii mei, prietenii mei să mă considere un penal, sunt penalul Gorjului. Eu nu sunt penalul Gorjului! Principiul prezumţiei de nevinovăţie este foarte clar, consacrat în Constituţia României. Eu aflu acum că sunt urmărit penal. De vreo 2 ani este un proces unde n-am avut nicio legătură, a fost o comisie de concurs. Eu nu pot să influenţez un concurs pentru anumite cadre medicale. Şi eram director economic la vremea respectivă.   

Rep.: Atunci când v-aţi depus candidatura, ştiaţi că sunteţi urmărit penal în acel dosar de fraudare a unui concurs la spital?

G.C.: Eu am primit de la procuror, de la Parchetul Local, o renunţare la urmărirea penală. Deci eu nu mai ştiam, e de vreo 2 ani, nu mai ştiam că sunt iarăşi urmărit penal. O să mă duc să văd de ce sunt urmărit penal, dacă sunt vinovat sunt vinovat, dar asta nu ar avea legătură cu acest concurs.

Rep.: Înţelegem că aţi dat o declaraţie pe proprie răspundere în care aţi spus că nu sunteţi urmărit penal.

G.C.: Acea declaraţie a fost introdusă greşit de către comisie pentru că excede cadrului legal. Deci cadrul legal care reglementează regulamentul de organizare a concursului pentru funcţia de manager este regulamentul 1520/2016, unde nu există asemenea cerinţă. Bineînţeles că nu trebuia să mi se ceară. Dacă eu am cazierul alb, cine îmi îngrădeşte dreptul să particip la un concurs?! Dar, dacă mass-media a scos că sunt cercetat penal... Şi chiar dacă, puteam să particip, care era problema? Dacă am dat o declaraţie şi constată organele abilitate că am încălcat vreo lege, foarte bine, voi răspunde.

Rep.: Ce veţi face de aici înainte? Rămâneţi director economic la spital?

G.C.: Decizia pe care o voi lua cu privire la activitatea pe care urmează să o desfăşor va fi în urma unei analize pe care mi-o voi face la momentul respectiv. Deocamdată, nu pot să părăsesc activitatea spitalului întrucât sunt foarte angrenat, suntem în faza aproape finală de a încheia contractul cu CAS, de a instala aparatul RMN care o să vină. În schimb, dacă cineva a apreciat sau nu a apreciat activitatea mea şi mi se va propune orice funcţie în acest spital, voi lua o decizie dacă voi mai rămâne, nu voi mai rămâne sau voi accepta această funcţie. Nu exclud nici varianta de a pleca din acest spital.

Vizualizări: 1,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: