Record de turişti la Rânca în această iarnă

Staţiunea Rânca a înregistrat un record în această iarnă. Au fost cei mai mulţi turişti în staţiune din ultimii ani. Salvamontiştii anunţă că zăpada este, în continuare, numai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă. Turiştii sunt totuşi sfătuiţi să nu se aventureze pe traseele montane de creastă pentru că este pericol de avalanşe. Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a explicat, într-un interviu pentru Pandurul, de ce trebuie să ţină cont turiştii care ajung la munte în aceste zile.

Reporter: Ce îi sfătuiţi pe turiştii care vor urca la munte în acest weekend?

Sabin Cornoiu: La nivelul staţiunii, nu există risc de avalanşe. Pericolul este în zona de nord, în zona creastă. Cei care abordează traseele de altitudine sau de plimbări cu snowmobilele trebuie să ştie că există risc de avalanşe. Acum două săptămâni, am avut două avalanşe care au plecat cu băieţii care mergeau cu snowmobilele. Norocul lor că nu au păţit nimic. Aceste fenomene se produc când ninge, îngheaţă, iar apoi mai vine un strat nou de zăpadă.

Rep.: Se va putea schia în acest weekend pe toate pârtiile din staţiune?

S.C.: Există zăpadă suficientă pe toate pârtiile. Cu siguranţă, pe tot perimetrul staţiunii. Turiştii să ţină cont de consistenţa zăpezii. S-ar putea să fie grea, fiind zăpadă proaspăt căzută, să aibă legăturile făcute bine. Dacă vor să facă drumeţii, să ne întrebe pe noi, să le dăm cele mai bune sfaturi. Să-şi pregătească maşinile pentru acces către munte, să aibă cauciucuri de iarnă pentru că s-ar putea să mai ningă.

Rep.: Dacă ar fi să facem un bilanţ, cum a fost această iarnă pentru staţiunea Rânca?

S.C.: A fost iarna în care s-au înregistrat cei mai mulţi turişti. Au fost zile atât de pline de turişti încât erau comparabile cu cele din anii trecuţi în care veneau turişti de Anul Nou sau de Crăciun. E clar că staţiunea a fost luată cu asalt de turişti. Nu ştim care a fost cauza. Pur şi simplu, oamenii vor să vină la munte şi au ales Rânca. Din ce ştim noi, majoritatea staţiunilor din ţară au fost foarte ocupate anul acesta.

Vizualizări: 632

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: