Giurcău: Mina Motru se închide în 2012

Mina Motru îşi termină rezerva de cărbune în 2012-2013. Mai multe despre şansele pe care le au minerii de subteran de a fi absorbiţi pe piaţa muncii după zeci de ani de minerit, dar şi despre care sunt posibilităţile Minei Motru să intre în Complexul Energetic Oltenia aflăm de la directorul Minei Motru, Adrian Giurcău.

Când se va închide definitiv activitatea de subteran din Motru?

Activitatea de subteran este în continuă restrângere la noi începând cu anul 1997, la Mina Lupoaia la anul se va finaliza activitatea prin epuizare de rezerve de cărbune. La mina Ploştina avem o rezervă de cărbune până în 2013 aici depinzând însă de evoluţia carierei Roşiuţa. Toată activitatea noastră de aici depinde de activitatea de la Roşiuţa.

Ce se va întâmpla cu cei 650 de angajaţi de aici de la Mina Motru?

Abia după 2002-2003 a început să se facă un program de restructurare în care s-au stabilit şi anumite criterii obligatori pe lângă criterii de opţiune individuală a fiecărui salariat. Până în prezent, toţi cei care au plecat au plecat cu plăţi compensatorii. Din calculele şi analizele noastre până în 2012-2013, jumătate din efectivul pe care îl avem acum o să îndeplinească condiţiile de a se încadra pe criteriile stabilite de ordonanţa respectivă de măsuri compensatorii, rămânând în activitate în jurul lui 2013 în jur de 200 de salariaţi care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare. Cei 200 de salariaţi vor fi mai uşor de absolvit de activitatea de carieră ce rămâne în SNLO.

Care credeţi că sunt şansele pe care le are Mina Motru să intre în viitorul Complex Oltenia?

Din informaţiile pe care le avem noi la ora actuală şi activitatea de subteran va fi introdusă în acest Complex Energetic dar ca o filială separată, o filială care se va ocupa de închiderea şi conservarea minelor închise având în vedere că închiderea şi conservarea este obligatorie prin lege şi trebuie făcută în anumiţi paşi.

Ce înseamnă mineritul de subteran pentru dumneavoastră?

Cu regret în suflet vă spun că eu am început activitatea aici ca muncitor necalificat la o mină de subteran din Motru, mi-am făcut studiile în minerit. Am un regret despre închiderea acestui sector pe care îl conduc, conjunctura însă ne face să privim cu realitate. Nu ne mai dorim decât să facem în aşa fel încât salariaţii să iasă toţi la pensie să trăiască liniştiţi după aceea.

                                                           

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: