Gorj: În 20 de ani, o mlaștină a fost transformată într-un domeniu care primește turiști. Povestea de la Hârgot Estate
Domeniul Hârgot din satul Sănătești, care, după două decenii, atrage turiștii ca un magnet chiar în inima satului, are o poveste de suflet și o încărcătură istorică. Aici a fost cândva o mlaștină, dar numele Hârgot nu a fost ales întâmplător pentru acest domeniu, ci în onoarea familiei Hârgot, despre care se crede că datează din secolul al XV-lea. În secolul al XIX-lea, familia s-a stabilit în Sănătești, unde a devenit un pilon al comunității locale, dedicându-se pisciculturii și ctitorind biserici. O tânără de 29 de ani, care a copilărit aici, dar a plecat să studieze în străinătate, s-a întors acasă cu planuri mari și vise mărețe – și a reușit. Face turism în sat.
Ioana Ardereanu are 29 de ani și a copilărit în satul Sănătești din Arcani, locul găsit de părinții ei acum peste 20 de ani ca un refugiu, departe de agitația din oraș.
„Povestea Hârgot Estate este, înainte de toate, povestea familiei mele, pentru care sunt profund recunoscătoare. Un astfel de loc miraculos au găsit părinții mei, deoarece cei care cunosc zona au spus că este singurul loc din sat unde aceeași bucată de pământ este traversată de trei brațe ale Pârâului Jaleș, dintre care două se unesc și formează un singur braț, creând două insulițe distincte, de o frumusețe rară. Problema era că, din cauza debitelor celor trei brațe, insulițele se inundau constant, iar locul acela era cunoscut sub denumirea de mlaștina ‘la Hârgot’. Pentru părinții mei, a fost însă o provocare. Plantând sute de plante și arbuști și consolidând terenul, au transformat complet locul, i-au dat viață și farmec, iar lumea a uitat că la Hârgot fusese cândva doar o mlaștină”, povestește Ioana.
Anii au trecut, iar Ioana a plecat la studii în străinătate. A decis, la un moment dat, să se întoarcă acasă, la Hârgot, și să valorifice locul copilăriei.
„Familia mea, din lipsă de timp, a încetat să mai vină regulat, iar eu am plecat să îmi continui studiile la Londra și cariera la Bruxelles. Întoarcerea mea în țară, la fel ca a multor români care aleg să revină din dor de casă, a coincis cu renașterea conceptului Hârgot Estate. Am realizat că o mare parte din povestea mea de viață și cele mai fericite momente se identificau cu acest loc magic. Împreună cu soțul meu și cu sprijinul familiei, am decis să împărtășim această oază de liniște cu alte persoane dornice să se reconecteze cu natura. Întoarcerea din Bruxelles într-un sat de lângă Târgu Jiu nu a fost ușoară. Eram conștienți că România nu este încă pregătită pentru antreprenoriat și că va fi mult mai dificil decât cele 40 de ore săptămânale din corporație. Totuși, știam că suntem acasă și că, dacă noi, tinerii, nu facem schimbarea, puține se vor schimba.”
Nu este ușor să faci turism la sat, susține Ioana, care explică secretul succesului. Mica afacere a fost creată integral folosind fonduri proprii.
„Recunosc, sunt multe provocări ce stau în calea unui antreprenor atunci când acesta decide să-și deschidă afacerea într-un sat, iar noi nu am fost feriți de ele. Am început prin a oferi turiștilor experiențe care combină confortul modern cu natura. Astfel, am construit două glamping-uri care oferă cazare în corturi de lux, o alternativă atractivă la hotelurile tradiționale, fără a renunța la comoditățile vieții moderne, păstrând, în același timp, conceptul de cazare în mijlocul naturii. Oaspeții noștri se pot caza fie în glamping-urile confortabile, fie în vila elegantă de pe domeniu, având acces la piscină și la mese servite pe pontonul nostru, deasupra micului iaz. Ne dorim ca fiecare aspect al șederii oaspeților să reflecte autenticitatea vieții la sat, astfel că, în măsura în care se poate, promovăm sustenabilitatea și punem pe masă produse manufacturate, fie în ograda proprie, fie de către localnici”.
În plus, la Hârgot Estate, din mai până în septembrie, se organizează evenimente în grădina de vară a domeniului, cu o capacitate de 100 de persoane.