Gorj: Schimbare de procurori și judecători în sute de dosare

Activitatea procurorilor și judecătorilor gorjeni va fi îngreunată chiar în această perioadă în care instanțele de judecată reîncep activitatea în forță. Trei judecători și doi procurori vor ieși la pensie, iar cei care vor rămâne în sistem le vor prelua dosarele. În doar trei luni, numai procurorii de la Parchetul Județean au avut de soluționat aproape două mii de plângeri.

Judecătorii Pantelimon Duțescu, Dorina Ivăniș și Catrinoiu Paraschiva de la Judecătoria Târgu Jiu au depus cerere de pensionare. Solicitările lor vor fi analizate în ședința CSM din 30 august.  “Sunt trei colegi care pleacă, toți de pe secția civilă. Plecând toți de pe aceeași secție, le va fi îngreunată activitatea colegilor de la secția civilă. Ei vor prelua dosarele celor care au făcut solicitarea de a ieși la pensie. Avem 8 judecători pe secția penală, alți 25, pe schemă, pentru secția civilă, dar avem o colegă care este delegată în Ministerul Afacerilor Externe de mulți ani. Deci avem 24 efectiv. Și mai avem un judecător stagiar în concediu pentru a susține examenul de capacitate. Avem așadar 24 în civil, iar dintre ei vor pleca trei colegi la sfârșitul acestei luni”, a declarat judecătorul Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Târgu Jiu.

Pleacă și doi procurori

Și procurorii Dumitru Părăușeanu și Maria Părăușeanu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au depus solicitări de pensionare. Colegii lor vor avea mai mult de muncă până când vor fi desemnați noii colegi. În prezent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj funcționează cu 11 procurori. „În orice colectiv de unde pleacă doi oameni, se simte. Nu trebuie multe explicații. Este foarte mult de muncă. În prezent, la Parchetul Tribunalului Gorj, cu tot cu funcțiile de execuție, suntem 14 procurori, potrivit schemei. Dacă se pensionează cei doi colegi și mai este o colegă delegată în funcție de conducere la o altă unitate din alt județ, probabil ea se va transfera acolo. În momentul de față, funcționăm cu 11 în loc de 14, lucru care se simte”, a explicat Cristina Ciobanu, prim-adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Mii de cereri, în primul semestru

„În cursul primului semestru al acestui an, procurorii au soluționat 266 de dosare penale. Dintre acestea, 30 au fost soluționate prin rechizitoriu, trimitere în judecată pentru 65 de inculpați. Dintre aceștia, 7 sunt în stare de arest preventiv. În aceeași perioadă, procurorii au participat la judecată în cauze penale și civile în 1099 de cauze. Au fost soluționate 1760 de plângeri, cereri, memorii și alte lucrări, în aceeași perioadă. Activitatea este mult mai complexă, dar cam acesta este volumul statistic la primul semestru din 2017”, a mai explicat Cristina Ciobanu.

Vizualizări: 2,634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: