Gorjeanul care a făcut infarct la serviciu se vaccinase cu Astra Zeneca

Gorjeanul de 47 de ani care a murit acum trei zile după ce a făcut infarct la serviciu a fost condus joi pe ultimul drum. Colegii lui de la Apele Române spun că bărbatul se vaccinase cu numai o zi înainte de a face infarct.

“A făcut infarct și comă diabetică. Se vaccinase cu o zi înainte cu Astra Zeneca. Nu avea probleme înainte, că aici ne facem analizele de patru ori pe an. Nu avea nici diabet, nici probleme cu inima”, a spus un coleg al acestuia.

Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, explica acum câteva zile de ce sunt mai multe reacții adverse în cazul vaccinului de la AstraZeneca. „Explicația este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Acest vaccin folosește un vector viral. Nu sunt neapărat reacții adverse mai grave, sunt mai frecvente decât la vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este că la cea de-a doua doză, rata de efecte adverse este mult scăzută la AstraZeneca comparativ cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvența reacțiilor adverse este mai mare decât după prima doză”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că apariția efectelor adverse față de vaccinul AstraZeneca ține și de reacția organismului față de tipul de antigen folosit.

„În cazul acestui vaccin (n.r.AstraZeneca), organismul reacționează atât față de vector, cât și față de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina spike. Acesta este motivul pentru care reacțiile adverse sunt mai frecvente. Ceea ce este important de reținut este beneficiul pe care îl obținem după vaccinare”, a mai precizat Gheorghiță.

Vizualizări: 3,616

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: