Tainele meseriei de muzeograf, numai la Accent Tv

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu este locul care adăpostește istoria gorjenilor, trecutul și identitatea noastră națională. Este locul unde găsim documente și obiecte din cele mai vechi timpuri, documente care fac obiectul cercetării muzeografilor. Valentin Pătrașcu este unul din muzeografii acestei instituții de cultură, este omul care și-a ales această meserie după ce a văzut cu ochii lui munca de dincolo de sălile de expoziție. Povestea muzeografului Pătrașcu, dar și cum s-a îmbunătățit activitatea muzeului județean ”Alexandru Ștefulescu” după anul 2000, puteți afla numai la Accent Tv, în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”, vineri de la ora 19.00.

Valentin Pătrașcu a terminat Facultatea de Istorie din cadrul Universității Craiova în anul 2006, timp în care a avut posibilitatea să intre în contact cu lumea din spatele unui muzeu. Practica a făcut-o la Muzeul Olteniei din Craiova și după liceență a ajuns la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. ”Această decizie a fost luată după participarea la practica de specialitate în cadrul muzeului. Având posibilitatea să intru în contact cu lumea aceasta a muzeului, a tot ce se întâmplă în spatele scenei sau în spatele sălii de expoziție, adică luând contact cu depozitul unde sunt păstrate sau cu laboratorul unde sunt restaurate piesele care au nevoie de acest proces”, a mărturisit Valentin Pătrașcu.
Ajuns la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, tânărul a fost impresionat de colecția vastă de documente pe care o păstrează instituția. ”Secția de istorie a Muzeului Județean beneficiază de o colecție deosebită, o colecție bogată de documente atât medievale, cât și epozile moderne și contemporane. Această colecție numără peste cinci mii de documente. Pe lângă pasiunea mea și aplicarea spre document, tot ceea ce înseamnă obiect de patrimoniu cultural, mobil sau imobil, beneficiază de o atenție deosebită din partea muzeografilor și practic scopul nostru este de a pune în valoare aceste obiecte, de a asigura condițiile pentru păstrarea, pentru conservarea lor, iar pe de altă parte de a oferi posibilitatea celor interesați să admire cele mai importante piese din patrimoniul muzeului”, a spus Valentin Pătrașcu, muzeograf.

Vizualizări: 453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: