Gorjenii au plătit de bunăvoie taxe de 120.000 de euro

Mii de gorjeni şi-au schimbat permisele înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Rutier, deşi acestea expirau peste câţiva ani. Aceştia au scos din buzunare 120.000 de euro pentru a plăti schimbarea permiselor. De teamă de după 19 ianuarie este nevoie de fişă medicală, gorjenii nu au mai calculat câţi bani risipesc, asta ca să nu mai vorbim de timpul pierdut.

Aproximativ 7600 de gorjeni şi-au preschimbat permisele în doar 10 zile, de teama noului Cod Rutier. Din taxele încasate de la şoferi, Serviciul de Permise a contribuit la creşterea bugetului cu peste 120 de mii de euro. Deşi oamenii s-au grăbit să-şi preschimbe permisul de conducere chiar şi cu 7-8 ani înainte de a expira, taxele au rămas aceleaşi şi după data de 19 ianuarie, numai că acum este obligatorie completarea fişei medicale.

Isteria a trecut, activitatea a revenit la normal

Angajaţii Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto răsuflă uşuraţi după ce a trecut isteria cauzată de intrarea în vigoare a noului Cod Rutier. Dacă de la începutul anului şi până pe data de 18 ianuarie, între 600 şi 1000 de persoane au stat zilnic la cozi pentru a-şi preschimba permisul de conducere, acum nu mai trece nimeni pe la ghişee. În ciuda zvonurilor care i-au speriat pe oameni, taxele au rămas neschimbate, singura noutate în ceea ce priveşte preschimbarea permisului fiind obligativitatea completării fişei medicale.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto, au existat foarte multe persoane care şi-au înnoit permisele deşi acestea expirau peste 7-8 ani. „În această perioadă, nu mai avem solicitări pentru preschimbarea permiselor. A intrat în vigoare noul Cod Rutier, însă taxele au rămas neschimbate. Pentru preschimbarea permisului de conducere taxa este de 68 de Ron, iar pentru certificatul de înmatriculare taxa este de 37 de Ron. După data de 19 ianuarie a devenit obligatorie completarea fişei medicale pentru preschimbarea permiselor. În perioada anterioară intrării în vigoare a noilor modificări legislative, am avut solicitări pentru preschimbarea unor permise care expirau în anul 2020. Era dorinţa oamenilor şi nu ne-am putut opune”, a declarat Ştefan Ţacu, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Gorj.

Acesta a mai precizat că a purtat discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cu cei ai cabinetelor medicale acreditate să elibereze fişe medicale, pentru a acorda o atenţie sporită examinării solicitanţilor.

BENEFICII

În doar 10 zile, s-au încasat de la gorjenii care şi-au preschimbat permisele de conducere, peste 120 de mii de euro. „Intrarea în vigoare a noului Cod Rutier a fost benefică şi pentru bugetul statului. În urma unui calcul sumar am ajuns la concluzia că numai la nivelul judeţului Gorj, s-au încasat peste 120 de mii de euro de la cei care şi-au preschimbat permisele de conducere”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: