Gorjenii cu PFA şi drepturi de autor au asaltat AJOFM Gorj

Gorjenii au format ieri cozi imense la ghişeele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi ale Casei Judeţene de Pensii Gorj în vederea depunerii declaraţiilor cu veniturile obţinute din activităţile independente şi cele din drepturi de autor. Având în vedere că ieri a fost ultima zi de depunere a acestor declaraţii, dar mai ales speriaţi fiind de amenzile de 5.000 de lei care îi pândesc, târgujienii au îndurat orice formă de nepăsare şi s-au postat pe culoarele instituţiilor.

Sute de târgujieni care obţin venituri din activităţi independente, dar şi cei care obţin drepturi de autor au stat ieri la cozi uriaşe pentru a-şi plăti impozitele către stat. Cele mai aglomerate instituţii din Gorj au fost Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Casa Judeţeană de Pensii Gorj, unde funcţionarii abia au făcut faţă avalanşei de declaraţii. La AJOFM Gorj, însuşi directoarea instituţiei, Mihaela Moţa, şi-a postat un birou în holul instituţiei şi a primit declaraţiile de la oameni. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost deranjaţi că nu li s-a oferit nici măcar o declaraţie tip ci au trebuit să o cumpere de la xeroxurile din apropiere. „Nu ştiu unde trăim, ne plimbă pe la cozi pe aici să le dăm bani iar statul nouă nu ne dă nici un ban. Să nu aibă ei nici măcar declaraţiile tip, să le cumpăr tot eu. Am zis să-mi fac şi eu afacere, să nu trăiesc doar din munca mea şi acum uitaţi ce se întâmplă. Nu este posibil aşa ceva în condiţiile în care eu mai plătesc odată aceleaşi contribuţii tot la stat”, a declarat Ilie Drăguşin, persoană fizică autorizată.

Mai lejer la Sănătate

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj ceva mai lejer şi asta pentru că PFA-urile erau deja obligate să plătească contribuţii de sănătate trimestrial iar cei care obţin drepturi de autor anual. „La noi nu s-a modificat mare lucru, singura modificare este baza de calcul adică veniturile încasate să nu depăşească cinci salarii minime brute pe ţară. La noi s-a prezentat o singură persoană să se intereseze să plătească, noi i-am luat banii şi e în regulă”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj.

Încurcături

Nici Casa Judeţeană de Pensii nu a scăpat de cozi interminabile chiar dacă trebuiau să se prezinte doar persoanele care obţin venituri din drepturi de autor nu şi PFA-uile, care oricum plăteau contribuţii la pensie. „Suntem aici pentru că am fost chemaţi, dacă stăm bine să ne gândim aici vine un ordin cu două zile înainte şi care prevede amenzi de 25 de milioane şi trebuie să venim imediat. Eu am văzut la televizor, eu sunt persoană fizică autorizată”, a declarat Stelian Cota. Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii spun că PFA-urile nu au ce căuta la ei şi că singura noutate priveşte doar drepturile de autor. „În primul rând până ieri, trebuiau să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile, persoanele care au realizat venituri din drepturi de autor în luna iulie. PFA-urile mai sunt asigurate la noi pe legea 19, beneficiază de vechime pentru timp integral deci nu au treabă cu noua lege în ceea ce ne priveşte pe noi, sunt două acte normative diferite. Nedepunerea în termen a declaraţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 30 şi 50 de milioane. Nu vom lua această măsură aşa dintr-o dată deoarece intenţionăm ca mai întâi să avem o activitate de consultanţă pentru persoanele respective”, a declarat Ioana Talău, directoarea Casei de Pensii Gorj. Cei care nu au reuşit să depună ieri declaraţiile o mai pot face până la sfârşitul săptămânii acesteia.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: