Gorjenii din Godineşti, în conflict cu gestionarul Fondului de Vânătoare

Hectare întregi de culturi agricole din comuna Godineşti au fost distruse de către mistreţi vara trecută. Cu toate acestea, până în prezent, oamenii nu au primit nici un fel de despăgubiri din partea gestionarului fondului de vânătoare, în ciuda faptului că deţin decizii emise de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea. Localnicii îl acuză pe gestionarul fondului de vânătoare de faptul că a încălcat clauzele contractuale, neasigurând hrana animalelor sălbatice. Ba mai mult spun că în loc să împuşte lupii, acesta a împuşcat câinii ciobanilor.

Un grup de localnici din comuna Godineşti au protestat ieri dimineaţă din cauză că nu şi-au primit despăgubirile promise pentru culturile distruse de porcii mistreţi în perioada iulie-august. Peste 20 de persoane s-au adunat la sediul primăriei, unde aflaseră că va veni gestionarul fondului de vânătoare, convocat la o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare ( ITRSV) Vâlcea.

Fondul de vânătoare din comuna Godineşti şi Ciuperceni are o suprafaţă de aproximativ 7500 de hectare şi este gestionat de către Valentin Jerca, un cetăţean născut în Godineşti şi domiciliat în Mangalia. Jerca a fost surprins de întâlnirea cu cei păgubiţi, iar discuţiile s-au aprins foarte repede. Oamenii au cerut să-i fie reziliat contractul privind gestionarea fondului de vânătoare întrucât a încălcat clauzele. Aceştia i-au reproşat că nu a asigurat mâncarea animalelor sălbatice, că nu a luat măsuri pentru îndepărtarea animalelor sălbatice şi că nu a asigurat proprietarilor de culturi mijloace pentru speriat vânatul. Ba mai mult, localnicii s-au plâns de faptul că au fost împuşcaţi câinii ciobanilor în locul lupilor. Ei spun că sunt şi mai nemulţumiţi întrucât l-au ajutat pe Valentin Jerca să pună mâna pe fondul de vânătoare în speranţa că este născut în Godineşti şi că nu va îndrăzni să le facă probleme.

Autorităţile sunt de partea localnicilor

Autorităţile locale sunt de partea localnicilor şi spun că oamenii trebuie să-şi recupereze măcar o parte din pagubă. Primarul comunei Godineşti spune că Valentin Jerca şi-a uitat foarte repede promisiunile făcute înainte de a reuşi să încheie contractul de gestionare al fondului de vânătoare. “Situaţia este destul de neplăcută în condiţiile în care gestionarul fondului de vânătoare provine din Godineşti, chiar dacă e stabilit în Mangalia. Înainte de a lua acest fond de vânătoare a promis că va sprijini unităţile de cult din comună, însă a uitat această promisiune aşa cum a uitat că le-a promis oamenilor că nu le va face nici un fel de probleme. Fondul de vânătoare trebuia scos la licitaţie de către ITRSV Vâlcea, însă s-a găsit o variantă legală de a fi încredinţat direct cu ajutorul oamenilor, care au format o asociaţie. Acum le transmite cetăţenilor să nu mai meargă cu vitele pe propriile pământuri sau să mai treacă după lemne pentru că îi sperie vânatul”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti. Edilul local a cerut să fie verificat dacă s-au respectat clauzele contractuale de gestionare a fondului de vânătoare. “În numele primăriei am făcut o adresă la ITRSV Vâlcea pentru a vedea dacă s-au îndeplinit obligaţiile contractuale. Prima dată, când a fost convocat la discuţii, a spus că este plecat în străinătate, iar acum a venit reprezentantul ITRSV de la Vâlcea, iar domnul Jerca a venit fără nici un document la dânsul”, a menţionat Gheorghe Corbeanu.

S-au emis decizii de despăgubire

ITRSV Vâlcea a emis decizii de despăgubire pentru culturile distruse de mistreţi, în urmă cu circa două luni, sumele pe care ar fi trebuit să le primească oamenii fiind cuprinse între 2-30 milioane de lei vechi. “Oamenii au făcut sesizări la primărie. Am convocat Comisia de evaluare şi constatare a pagubelor produse de animalele sălbatice. În majoritatea cazurilor a fost gestionarul fondului de vânătoare. Sunt persoane care au avut culturile distruse în proporţie de 80%, dar nu au primit nici un ban în condiţiile în care au fost emise decizii de despăgubire”, a declarat Sorin Merfu, secretarul Primăriei Godineşti.

Acesta a mai precizat că oamenii şi-au îndeplinit obligaţiile de pază. “Dacă domnul Jerca ţine acest fond de vânătoare ca un hobby, oamenii s-au dus de foame să prăşească porumbul, nu să facă plajă pe câmp. În plus, toţi şi-au îndeplinit obligaţiile de pază, au făcut focuri şi şi-au legat acolo câinii pentru a speria animalele sălbatice”, a menţionat Sorin Merfu.

Reprezentanţii Primăriei Godineşti consideră că o parte din vină aparţine şi Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea care a tărăgănat emiterea deciziilor de despăgubire. 

Despăgubiri minore, în comparaţie cu pagubele

Agricultorii din comuna Godineşti spun că despăgubirile stabilite prin decizii sunt mult mai mici decât pagubele. “Am de primit aproximativ 30 de milioane de lei vechi. Suma este nesemnificativă în raport cu pagubele produse de către porcii mistreţi. Nu mai suntem pe vremea când kilogramul de porumb se vindea cu 5000 de lei vechi, acum preţul e dublu. În cazul meu, mi-a fost distrusă recolta de pe două hectare. De regulă la un hectar iau câte 3,5 tone de boabe, la două hectare sunt 7 tone. Eu folosesc numai sămânţă selecţionată şi mă costă 4 milioane de lei vechi pe hectar. Vă daţi seama ce înseamnă o despăgubire de 30 de milioane”, a declarat Irinel Marinescu, agricultor din Godineşti. Acesta este convins că de la an la an va fi şi mai greu, iar foarte mulţi localnici vor fi nevoiţi să renunţe la agricultură. “În condiţiile în care animalele sălbatice ne fac pagube atât de mari, foarte mulţi dintre noi vom renunţa să mai cultivăm pământurile. De la un an la altul este şi mai greu. Vremea este capricioasă, iar gestionarii  fondurilor de vânătoare nu le asigură mâncarea animalelor sălbatice”, a menţionat Irinel Marinescu.     

INSTANŢĂ

Valentin Jerca a contestat în instanţă deciziile de despăgubire emise de ITRSV Vâlcea. Acesta dezminte acuzaţiile aduse de către oameni şi spune că şi-a respectat întocmai clauzele contractuale. “Am în gestionare fondul de vânătoare pe o perioadă de 10 ani. Am asigurat mâncare la animale, iar în ceea ce privesc despăgubirile există un proces în desfăşurare. Cei care vor avea câştig de cauză îşi vor primi bani”, a declarat Valentin Jerca. 

DREPTATE

Păgubiţii din Godineşti spun că nu vor renunţa până se va face dreptate. Ba mai mult, nu par intimidaţi de justiţie. “Domnul Jerca a contestat deciziile de despăgubire la justiţia din Constanţa. Probabil se gândeşte că foarte mulţi sunt bătrâni şi vor renunţa, însă va avea surprize întrucât vor cere strămutarea dosarului la Gorj pentru că aici se află obiectul lui. În plus, este conştient că dacă plăteşte despăgubirile i se va rezilia contractul pentru nerespectarea clauzelor şi va pierde fondul de vânătoare”, a declarat Irinel Marinescu.

Vizualizări: 322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: