Gorjenii fără datorii la stat pot solicita restituirea taxei auto

Gorjenii care şi-au înmatriculat maşinile din iulie 2008 pot să primească înapoi o parte din valoarea taxei de poluare, în cazul în care observă că suma plătită este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii privind noua taxă auto. Aceasta a intrat în vigoare pe 13 ianuarie şi potrivit reprezentantului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, se bazează pe principiul poluatorul plăteşte. Restituirea diferenţei de 25% poate fi solicitată la Direcţia Finanţelor Publice Gorj.

Radu Socolovschi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, spune că noua taxă auto, care a intrat în vigoare de la 13 ianuarie, are la bază principiul „poluatorul plăteşte“ şi ar putea produce un dezavantaj la vânzarea autoturismelor second-hand. „Pentru maşinile care s-au înregistrat din iulie 2008 taxa de protecţie se reduce cu 25%. Cei care au plătit această taxă pot solicita restituirea diferenţei de la Finanţele Publice, în condiţiile în care şi-au achitat impozitele şi taxele. Restituirea diferenţei depinde şi de taxa pe care fiecare şi-a plătit-o la circumscripţia financiară”, afirmă Radu Socolovschi. Acesta mai declară că persoanele care deţin maşini înmatriculate înainte de 2007 la prima schimbare de proprietate plătesc taxa de protecţie deoarece aceştia nu au plătit această taxă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, obligaţia de plată a taxei intervine cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare, la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri sau la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului plătitor valoarea reziduala a taxei. „Obligaţia de plata a taxei intervine şi cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe”, spune Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Finanţelor Publice Gorj.

Cum se calculează

Taxa se calculează de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În vederea calculării taxei de către autoritatea fiscală, persoana fizică sau persoana juridică care intenţionează să efectueze înmatricularea sau prima transcriere a dreptului de proprietate, trebuie să prezinte, în copie şi în original cartea de identitate a vehiculului, documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata taxei de către contribuabil, iar în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora şi, după caz, declaraţia pe propria răspundere, precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă „Registrul Auto Român” ori rezultatul evaluării individuale efectuate.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: