„Gorjenii îl vor vota pe Traian Băsescu pentru că au motive să o facă”

Ionel Manţog, şeful de campanie al Partidului Democrat Liberal Gorj, recomandă gorjenilor să meargă duminică la vot şi să îşi exprime opţiunea atât pentru preşedintele pe care îl doresc, cât şi pentru referendumul privind reducerea numărului de parlamentari şi a trecerii la un parlament unicameral. Manţog a criticat unii primari PSD care, în ultimele zile, merg din poartă în poartă şi le recomandă oamenilor să nu îşi exprime opţiunile la referendum. „Este antidemocratic să îndemni lumea să nu voteze”, este de părere liderul democrat-liberal, care a vorbit în interviu despre ce motive au gorjenii pentru a-l vota pe Traian Băsescu.

Reporter: Sunt semnale că în ultimele zile reprezentanţii PSD încearcă să convingă electoratul să ceară un singur buletin de vot, cel pentru alegerea preşedintelui, şi să refuze să voteze pe celelalte două buletine de vot. Care este poziţia Partidului Democrat Liberal?

Ionel Manţog:  Pot să vă spun că este vorba deja de informaţii certe, nu numai de semnale, care confirma că în special primarii PSD îndeamnă oamenii să ceară un singur buletin de vot şi să ignore cele două buletine de vot pentru referendum. PSD ne mai arată astfel, încă o dată, cum înţelege să promoveze democraţia, pentru că a îndemna oamenii să nu voteze este un gest împotriva democraţiei, indiferent despre ce vot vorbim. Cei de la PSD încearcă astfel să boicoteze referendumul, dar şi să anuleze avantajul pe care l-ar avea preşedintele Traian Băsescu prin faptul că este singurul dintre candidaţi care susţine parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Noi ştim că cel puţin 80% dintre cei care se prezintă la vot sunt de acord cu un parlament unicameral şi cu un număr de sub 300 de parlamentari, astfel că îndemnăm oamenii să ceară toate cele trei buletine de vot şi să voteze „Da” la referendum.

Numai astfel poate începe reformarea sistemului constituţional şi aparatului de stat, pentru că, fără un vot popular semnificativ, politicienii vor boicota în continuare orice măsură care le afectează privilegiile şi interesele.

Reporter: PDL a câştigat voturi, cel puţin în zona Gorjului, mulţumită unor măsuri luate în minerit şi energie. Pe de altă parte, în sistemul bugetar a apărut un curent negativ, ca urmare a Legii salarizării unice, care, spun liderii de sindicat, duc la scăderea salariilor. Cum comentaţi?

Ionel Manţog: PDL este un partid consecvent. Eu cred că dacă am crescut ca partid în zona minieră şi energetică, este mai ales datorită faptului că nu am minţit. Cred că la fel trebuie să procedăm şi în cazul Legii salarizării unice. Nu trebuie să minţim, ci trebuie să le spunem oamenilor că legea salarizării unice este strict necesară şi din punctul meu de vedere este o măsură de dreptate socială.

Un sistem de salarizare care permitea un raport între salariul minim şi maxim de peste 1 la 40, care permitea salarii de peste 300 de milioane de lei lunar şi care încurajează birocratismul şi lipsa de respect a funcţionarului public pentru cetăţean nu poate fi apărat de nimeni.

Legea salarizării unice reintroduce ordinea în sistem. Celor care se tem de această lege le spun că principiul ei fundamental a fost acela ca nimănui să nu-i scadă salariul avut la intrarea în vigoare a legii. Dacă în proiectul de lege există abateri de la acest principiu, aceste abateri trebuie corectate.

Le reamintesc tuturor că în conformitate cu noua lege, salariile mici cresc până în 2015 într-un ritm mult mai mare decât salariile mari, respectiv într-un ritm mult mai mare decât inflaţia prognozată, ceea ce înseamnă pentru toate salariile sub medie o creştere reală substanţială.

Este deci preferabil să le spunem oamenilor adevărul, să le spunem la ce trebuie să se aştepte, pentru că astfel oamenilor le este mai uşor să se pregătească pentru schimbările inevitabile.

Reporter: Să revenim la minerit şi energie. Care ar fi promisiunile pe termen scurt pe care le faceţi miilor de salariaţi din aceste sectoare?

Ionel Manţog: Aş vrea să încep prin a spune câteva lucruri pe care PDL le-a făcut în ultimul an. Mă refer la începerea procesului de constituire a celor două companii integrate şi nu mai comentez acum avantajele acestei măsuri, dar vreau totuşi să subliniez un lucru esenţial. În acest fel, locurile de muncă din industria minieră şi energetică devin mai sigure.

Internalizarea Termoserv-urilor a fost o dorinţă încă din anul 2005, la care atunci s-a opus PC, care în fapt era o anexă a PSD, şi unii lideri de sindicat, cum ar fi Ion Pisc, pentru că plănuiseră deja cumpărarea acestora.

Promisiuni onorate sunt contractarea creditelor pentru modernizarea grupului 6 la CE Turceni, măsură întârziată aproape doi ani sub conducerea penelisto-pesedistă, şi stabilizarea situaţiei financiare de la CE Rovinari, unde directoratul lui Ciurel a produs un adevărat dezastru, şi de la SNLO, afectată grav de un management defectuos şi de vânzarea creanţelor către o firmă de apartament, ceea ce a făcut ca acestea să nu mai poată fi recuperate până în prezent.

Într-un an de criză economică, am reuşit creşterea salarială în timp real, protejarea locurilor de muncă, oferind întregii economii a judeţului Gorj oxigenul necesar pentru a traversa cu bine această perioadă dificilă.

Pe termen scurt, obiectivele mele constau în: aşezarea sistemului energetic din Oltenia într-o poziţie favorabilă în piaţa de energie prefigurată pentru anul 2010 şi chiar astăzi am participat la ANRE la o ultimă discuţie pe această temă; contractarea creditului pentru modernizarea grupului 3 la Turceni; continuarea procedurilor de construire a unui grup nou la Rovinari, în prezent fiind gata studiul de fezabilitate; finalizarea procedurilor de constituire a celor două companii, proceduri aflate în curs la registrul comerţului; includerea în compania Electra SA alături de complexurile energetice şi SNLO şi a hidrocentralelor de pe Jiu.

Reporter: De ce nu a reuşit PDL să atragă într-o mai mare măsură un segment important de votanţi, pe acela al pensionarilor?

Ionel Manţog: Pensionarii s-au lăsat mereu amăgiţi de sloganurile populiste ale stângii. În mod real, stânga nu a luat niciodată vreo măsură în favoarea pensionarilor. Stânga a produs doar dezordine în sistemul public de pensii. Din cauza acestui fapt, PDL, în scurtele perioade cât a fost la guvernare, a luat în primul rând măsuri de reintroducere a ordinii în sistemul de pensii.

În 2005 am procedat la recorelarea pensiilor, măsură care a anulat situaţia aberantă creată anterior de PSD, care făcea ca oameni care aveau aceeaşi vechime în muncă şi aceeaşi contribuţie la sistemul de asigurări să primească pensii substanţial diferite. În anul 2009, am introdus pentru prima dată pensia minimă garantată, în prezent de 350 RON, măsură de care au beneficiat peste 1,3 milioane de pensionari.

Repet, este o măsură impusă de PDL, chiar dacă PSD se laudă şi el cu adoptarea ei şi argumentez acest fapt prin aceea că niciodată cât a fost singur la guvernare sau cu PNL, aceste partide nu au adoptat pensia minimă garantată. PD a întocmit în 2004 un program de guvernare care a dus la creşterea economică, singura care în fapt permite susţinerea sistemului de pensii. Le spunem pensionarilor în mod cinstit că sistemul de pensii trebuie reformat, că situaţia în care 4,9 milioane de salariaţi din care aproape 1,5 milioane plătiţi din bugetul de stat, care susţin aproape şase milioane de pensionari nu poate fi susţinută pe termen lung, şi le spunem pensionarilor că cei care consumă din bugetul sărac al pensiilor beneficiind de pensii de lux de peste 300 de milioane de lei lunar nu pot beneficia în continuare de aceste pensii pentru că pensia trebuie corelată cu contribuţia adusă la sistemul de pensii de-a lungul perioadei active

Cred că pe termen lung, o asemenea politică va aduce pensionarii de partea noastră.

Reporter: De ce le recomandaţi gorjenilor să voteze cu Traian Băsescu?

Ionel Manţog: Pentru toate motivele enumerate mai sus şi pentru multe altele. Traian Băsescu este singurul care poate face ordine, poate reda demnitatea statului şi poate elimina sistemul ticăloşit. Gorjenii îl vor vota pe Traian Băsescu pentru că au motive să o facă.

Reporter: Vă mulţumesc

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: