Gorjenii înstăriţi primesc subvenţii pentru panouri solare

90 de gorjeni şi-au depus deja dosarele pentru a primi finanţare în cadrul programului „Casa Verde”, accesând o sumă totală de 540 milioane lei vechi. Chiar dacă dosarele se depun iniţial la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, după ce reprezentanţii instituţiei se asigură că acestea sunt complete, le trimit spre evaluare Administraţiei Fondului de Mediu (AFM).

Ca să aibă cât mai multe şanse de reuşită şi să-şi întocmească ca la carte dosarele, gorjenii pot beneficia şi de consiliere. Elisabeta Juveloiu, directorul coordonator al APM Gorj, spune că această măsură a fost luată la nivelul agenţiei: „Pentru că sunt foarte multe persoane interesate şi oamenii întâmpină adesea dificultăţi în ceea ce priveşte legislaţia, ne-am gândit că n-ar strica să primească un ajutor specializat. Avem o echipă formată din patru persoane, care consiliază zilnic cel puţin patru persoane. Ne bucurăm să vedem că există atât de multe persoane interesate”. Aceasta mai declară că peste 95% din dosarele selectate la nivel local vor primi undă verde pentru finanţare şi la Bucureşti. Primele dosare au fost trimise către AFM, prin poşta militară, încă de vinerea trecută, iar cele care vor fi primite pe parcurs vor urma aceeaşi procedură. Termenul de afişare a listelor cu beneficiarii este de două săptămâni de la data expedierii.

Panouri pentru cei cu situaţie materială bună

Programul „Casa Verde” este accesat mai ales de gorjenii cu dare de mână, indiferent dacă aceştia provin din mediul urban sau din cel rural. Chiar dacă sunt selectaţi pentru finanţare, beneficiarii trebuie să ştie că toate costurile le vor suporta din propriul buzunar, iar banii îi vor pimi de-abia la finalizarea proiectului. Elisabeta Juveloiu afirmă că oamenii sunt conştienţi de acest fapt: „Sunt persoane cu o situaţie financiară bună, care dispun de sumele necesare pentru instalarea panourilor. Noi îi vom contacta telefonic pe cei selectaţi, care trebuie să se prezinte la noi şi să semneze contractul de finanţare. După aceea, pot trece liniştiţi la montarea panourilor, iar la finalizare, vin din nou la noi cu facturile şi nu ne mai rămâne decât să trimitem cererea la Bucureşti pentru plată”. Suma alocată judeţului Gorj este de 1.965.035 lei. Gorjenii interesaţi de utilizarea surselor de energie regenerabilă pot primi până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură sau până la 6.000 lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: