Gorjenii îşi plătesc ratele la bănci

Gorjenii şi-au plătit ratele la bănci şi chiar au reuşit să strângă bani pentru a-i depune la bancă. Sfârşitul lui 2010 îi ţine în top pe gorjeni, fiind cei mai buni platnici la nivel naţional. În anul 2010 se observă o evoluţie destul de interesantă a principalilor indicatori, care denotă că în activitatea agenţilor economici şi în comportamentul populaţiei nu s-au produs modificări esenţiale pe fondul continuării crizei economice.

                          

În anul 2010 creditele în lei au crescut cu 2,58% pe total, dar în mod mult mai semnificativ la agenţii economici 17,7%, în timp ce creditele la populaţie au scăzut cu 21,6%. În ceea ce priveşte creditele în valută, pe total la nivelul anului 2010 creşterea este de 10,52%. „Deşi creditele restante au crescut mult mai spectaculos, cu 77,6% la cele acordate în lei şi cu 187% la cele acordate în valută, ponderea acestora se menţine la un nivel destul de scăzut, de 4,43%, fapt care menţine judeţul Gorj şi la sfârşitul anului în fruntea celor mai buni platnici la nivel naţional”, spune Gheorghe Birău, directorul sucursalei Gorj a Băncii Naţionale Române. Un fenomen interesant s-a produs în trimestrul patru al anului, când, pe fondul unei creşteri uşoare a nivelului creditelor, nivelul restanţelor a scăzut chiar, ceea ce demonstrează o mai atentă administrare a resurselor de către beneficiarii de credit. În privinţa evoluţiei disponibilităţilor şi depozitelor la termen atât în lei, cât şi în valută anul 2010 marchează o creştere însemnată, de 10,3% şi 26,3% atât la agenţii economici, cât şi la populaţie. „Acest fenomen demonstrează păstrarea încrederii populaţiei în sistemul bancar, dar şi un grad de prudenţă sporit în ceea ce priveşte cheltuielile curente”, mai menţionează Gheorghe Birău.

Plafonul de garantare s-a majorat

O noutate pentru anul 2011constă în majorarea plafonului de garantare de la 50.000 euro la 100.000 euro. Plafonul de garantare reprezintă nivelul maxim al garantării per deponent garantat şi per instituţie de credit, stabilit conform prevederilor legii. „Începând cu 1 ianuarie 2011 fondul de garantare a depozitelor bancare din sistem s-a modificat în conformitate cu recomandările Uniunii Europene. Plafonul de garantare a ajuns astfel la 100.000 euro de persoană şi de bancă, faţă de 50.000 de euro, cât era până la 31 decembrie 2010”, explică Gheorghe Birău.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: