Gorjenii nu se mută în casele din Câmpu Mare pentru că nu au apă

Aproximativ 150 de familii se alimentează cu apă de la o singură sursă. Este vorba de localnicii satului de strămutaţi din Câmpu Mare, care toată vara au suferit din această cauză şi vor mai trece luni sau chiar ani până când nu vor mai fi nevoiţi să care apă cu butoaiele. Singura soluţie ar fi un sistem de alimentare cu apă pentru care primarul Comunei Albeni Dumitru Cornea a depus un proiect şi aşteaptă finanţare. Edilul din Albeni consideră că aceasta este principala cauză pentru care oamenii nu s-au mutat în locuinţele făcute de Guvernul României.

Jumătate din locuinţele pe care Guvernul României le-a făcut în Câmpu Mare pentru strămutaţii din satul Seciurile din Roşia de Amaradia au rămas neocupate. Primarul din Albeni consideră că s-a ajuns în această situaţie pentru că în această comunitate localnicii nu beneficiază decât de curent electric. Nu este sistem de canalizare şi nici alimentare cu apă, iar de ani de zile cei care s-au mutat în locuinţele făcute de Guvern cară apă zilnic din centrul satului, acolo unde este o pompă. „Aici au fost făcute de cei de la Guvern aproximativ 300 de locuinţe pentru strămutaţii de la Roşia de Amaradia. În aceste case s-au mutat aproximativ 150 de familii. Eu îi înţeleg pe cei care nu au venit aici pentru că nu au utilităţi. Nu este canalizare şi nici apă curentă. Eu am făcut un proiect şi sper să obţin finanţare pentru că este păcat de oamenii ăştia. De când au venit aici cară apă cu butoaiele de la o pompă din centrul satului. Se chinuie săracii de ei, mai ales că vara asta a fost şi secetă. Sper să pot să le bag apă şi canalizare”, spune primarul Cornea.

Strămutaţii de la Câmpul Mare s-au obişnuit cu condiţiile de viaţă vitrege în care trăiesc, dar nu au alternativă în acest moment. „Eu car apă cu butoaiele în fiecare zi. Sunt zile când fac şi zece transporte. Noroc că avem cărucioare şi roabe ca să cărărm butoaiele. Este foarte greu. Toată vara am stat cu frica-n sân că poate se opreşte apa şi la pompă. Dacă se întâmpla asta am fi murit în câmp. Ar fi bine să ne bage şi nouă apă. Sunt câteva familii care şi-au făcut fântâni. Nici nu ştim ce să facem. Ne este frică de faptul că o să cheltuim bani mulţi şi nu găsim izvor că au mai fost cazuri”.

Primarul din Albeni se gândeşte să le facă localnicilor din Câmpul Mare o biserică şi un cimitir pentru ca cei care s-au mutat aici să nu-şi mai ducă morţii la Roşia de Amaradia, de unde au plecat din cauza alunecărilor de teren.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: