Poluare gravă la Aninoasa după dezmembrarea unei sonde

Supărare mare pentru localnicii din Aninoasa, care s-au trezit păcăliţi de o firmă care a dezmembrat instalaţia de la o sondă dezafectată. Angajaţii firmei au luat doar fierul vechi care îi interesa, iar pe terenurile oamenilor au rămas reziduurile şi substanţele folosite la exploatarea petrolului. Peisajul este unul selenar, sătenii fiind convinşi că nimeni nu-i despăgubeşte.

La câteva sute de metri de malul Gilortului, dar şi la doi paşi de albia râului, peisajul pare de pe altă planetă, dar localnicii par să se fi obişnuit cu el, mai ales după seceta de vara aceasta. „Aici era o groapă mare în care muncitorii preparau pe vremuri substanţele pe care le foloseau la exploatarea petrolului. Substanţele astea erau depozitate şi în habe metalice uriaşe, pe care le-au tăiat acum nişte ţigani din Galaţi. Nu au dus nimic la depozitul de la Ţicleni, aşa cum ştiam noi că trebuiau să facă. Au lăsat ce nu le-a trebuit pe terenurile noastre, iar noi o să ne uităm mereu de acum încolo la pământurile astea pârjolite, pe care nici buruienile nu mai cresc”, explică unul dintre localnici.

Firma de exploatare a dat faliment

Cu ani în urmă oamenii au fost de acord să închirieze terenurile firmei care exploata sondele, însă după falimentul acesteia nimeni nu a mai văzut vreun leu. Acum localnicii s-au trezit şi cu pământurile pârjolite şi pline de fiare vechi. „Nămolul de aici are o grosime de 10 metri pentru că este într-un fost bazin, iar când plouă totul o ia la vale şi se scurge pe terenurile noastre. Sărurile de aici ne distrug terenurile pentru zeci de ani, iar pe noi nu ne despăgubeşte nimeni”, spune Marius Popescu.

Ca el spun şi alţi săteni, că nu mai au ce face cu  pământurile. „Nu mai putem să arăm că au lăsat ţevile la întâmplare, iar prin noroiul acesta de se prelinge din bazin, cine mai poate cultiva ceva. Nu se mai face nimic”, spune şi o localnică.

Nicio despăgubire, doar anchete

Sătenii aşteaptă să fie despăgubiţi, mai ales că au închiriate terenurile şi li s-au tot promis banii ce li se cuveneau. Până vor vedea vreun leu în mână sunt convinşi că luptă cu morile de vânt. „Nu ne-au dat nimic. Au venit să vorbească cu noi, dar sub ce formă, ne-au zis ba să ne ducem la deal, ba la vale, numai cu ei să nu mai vorbim de bani. Păi dacă sunt oameni serioşi hai să ne respecte bucata noastră de pământ, că nu cred că cerem prea mult”, spune Constantina Drăguşin.

Între timp, la faţa locului au ajuns şi comisari de la Garda de Mediu Gorj, instituţie care are o anchetă în derulare ale cărei analize depind însă de nişte rezultate la analizele de laborator făcute probelor de sol prelevate de la Aninoasa. „Am constatat că se procedase la dezafectarea amplasamentului şi la deversarea anumitor reziduuri din habele metalice pe terenurile staţiei de fluide de foraj şi al sondei. În funcţie de rezultatele analizelor de laborator se va stabili gradul de poluare şi vom putea aplica prevederile legislaţiei în vigoare în materie de protecţie a mediului”, spune comisarul Simona Cornea, de la Garda de Mediu Gorj.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: