Gorjenii s-au apucat să-și facă compost în grădini

Curățenia de primăvară a început în satele județului Gorj, însă nici un gospodar nu aruncă deșeurile vegetale care, conform legislației în vigoare de 2 ani nu trebuie arse. Nici un gorjean nu a solicitat până acum agentului de salubrizare din comun, să vină să-i ridice resturile vegetale, semn că gorjenii au început să facă composturi în grădină decât să plătească o taxă aparte pentru ridicarea acestor deșeuri.

Din 2021 a intrat în vigoare legea care interzice arderea în gospodării a deșeurilor vegetate, iar persoanele fizice care nu respectă acest lucru și sunt prinse, riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei.

Nici să le dea agentului de salubrizare nu este prea ieftin, așa că gorjenii au decis să le păstreze, în spatele curții și să facă compost. ”Gorjenii pot suna la primărie sau direct la firma de salubrizare cu care vor stabili o zi, alta față de cele programate pentru ridicarea gunoiului menajer, când se va face ridicarea resturilor vegetale sau a celor rezultate din construcții. Vrea să vă spun că la nivelul ADIS Gorj, deplasarea lăzii respective în teren este undeva la 300 de lei. Pot să vă spun că pentru deșeurile vegetate nu au fost solicitări, ci doar pentru resturile din construcții. Oamenii păstrează resturile vegetale în fundul curții, le fac compost și le folosesc apoi ca îngrășământ natural”, a declarat Luis Popa, directorul Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și Activităților de Salubrizare din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile locale nu știu că există o mașină specială care ar putea ridica resturile vegetale de la cetățeni. ”Eu sincer nu am văzut în Gorj să existe o mașinărie care să vină și să ridice resturile vegetale sau să le toace. Oamenii au înțeles că nu au voie să le mai ardă și de aceea le toacă și le ară toamna sau primăvara”, a declarat Victor Geogia, primarul din Comuna Bengești-Ciocadia.

Vizualizări: 2,921

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: