Gorjenii sacrifică peste 50 de mii de porci de Crăciun

Medicii veterinari au început deja să desfăşoare o activitate intensă întrucât s-a intrat în sezonul tăierii porcilor. Laboratoarele sanitar-veterinare din judeţul Gorj sunt pregătite pentru a efectua zeci de analize zilnic. Dacă la circumscripţiile veterinare private preţul pentru examenul trichineloscopic este acelaşi ca anul trecut, mai exact  10 lei, la cele de stat costul analizei s-a majorat de la 7 lei la 9 lei. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj estimează că, la nivelul judeţului, vor fi sacrificaţi de Crăciun peste 50 de mii de porci.

Medicii de la laboratoarele sanitar-veterinare s-au confruntat, week-endul trecut, cu un volum mare de muncă întrucât a început sezonul sacrificării porcilor pentru Crăciun. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, circumscripţiile private şi de stat au efectuat sâmbătă şi duminică zeci de examene trichineloscopice. “În acest an, examenul trichineloscopic se poate efectua în aproape toate localităţile din judeţ. Medicii veterinari vor fi la dispoziţia cetăţenilor zi-lumină. Laboratoarele din Piaţa Centrală şi Piaţa 9 Mai funcţionează deja la program prelungit, inclusiv în week-end. Cele mai multe solicitări pentru examenului trichineloscopic le-am avut sâmbătă şi duminică, în medie câte 30 de analize/zi/circumscripţie. Au venit foarte mulţi cetăţeni şi din localităţile apropiate municipiului Târgu Jiu. Ne aşteptăm ca din week-endul acesta numărul solicitărilor să crească şi mai mult pentru că majoritatea oamenilor îşi sacrifică porcii cu aproximativ o săptămână înaintea Crăciunului”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. Acesta a mai precizat că oamenii pot solicita efectuarea analizei trichineloscopice la orice oră. “La sediul circumscripţiilor veterinare este afişat un număr de telefon, iar oamenii îl pot apela pentru a cere efectuarea examenului trichineloscopic la orice oră. Vom lucra chiar şi în data de 24 decembrie când este zi liberă ”, spune Ion Iliuţă. La nivelul municipiului mai există încă două circumscripţii veterinare private în apropierea staţiei de autobuz de la Turcineşti şi în zona Bisericii de Aramă. Până în momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj nu a fost depistat nici un caz de trichineloză.

Circumscripţiile de stat au majorat costul analizei

Începând cu data de 5 decembrie, circumscripţiile sanitar-veterinare de stat au majorat costul analizei trichineloscopice de la 7 lei la 9 lei. La laboratoarele private preţul a rămas acelaşi ca anul trecut şi anume 10 lei. Reprezentanţii DVS Gorj estimează că, la nivelul judeţului, vor fi sacrificaţi peste 50.000 de porci. “Din informaţiile primite de la medicii veterinari din teritoriu, estimăm că la nivelul judeţului vor fi sacrificaţi pentru Crăciun peste 50 de mii de porci. Este cam la fel ca anul trecut, deşi atunci efectivele de porci din gospodării erau mult mai mari ca acum. Dacă anul trecut erau înregistraţi 130.000 de porci, acum vorbim de un efectiv de 103.000 de porci. Din experienţa anilor trecuţi, de Crăciun, se sacrifică aproximativ 50% din efectivele din gospodării. În luna decembrie abatoarele vor avea carne de porc de două ori mai multă decât în restul anului”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: