Gorjenii – printre primii plătitori de taxă auto în noua variantă

Zi grea ieri pentru finanţiştii de la Tîrgu Jiu care au trebuit să aplice noul sistem de calculare a taxei pe mediu, taxă care a fost creată de Guvernul Tăriceanu în ideea stopării importului de maşini second-hand, asta după ce foştii guvernanţi au tot bâlbâit-o de doi ani în privinţa sumelor pe care să le încaseze de la proprietarii de autoturisme. Plătitorii noii taxe s-au declarat extrem de nemulţumiţi de sumele mari pe care le au de achitat.

Proprietarii de maşini care au venit în cursul dimineţii să achite taxa pe sistem vechi la Direcţia de Finanţe au avut surpriza să constate că li se percep sume triple decât cele pe care le ştiau că le-ar avea de achitat. Oamenii au vociferat la funcţionarii de la ghişee, în ciuda faptului că li s-a explicat că vechile prevederi legale nu mai sunt în vigoare. „Nu se poate ca să ştiu dimineaţa când plec de acasă că am de dat 25 de milioane de lei vechi şi aici când vin la ghişeu mi se spune că s-a schimbat taxa şi că trebuie să achit vreo 70 şi ceva de milioane. Îşi bat joc de noi, mai ales că era vorba să intre în vigoare de pe 15 ale lunii, nu de acum, aşa repede. Am un Glof IV adus din afară şi mă bucuram şi eu că apuc să îl înmatriculez înainte de a intra taxa în vigoare, dar acum uite ce au făcut guvernanţii, ne iau şi ultimii banii din buzunare”, spunea un bărbat supărat că stătuse la coadă ca să afle că i se triplase suma pe care o avea de dat la stat.

Singurii care nu au avut motive de supărare ieri au fost cei care aveau deja deciziile de impunere calculate de luni şi ieri trebuiau doar să le achite. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, Luminiţa Penciu, spune că ordonanţa de urgenţă care reglementează noua taxă auto a fost publicată luni în Monitorul Oficial şi a intrat imediat în vigoare. Conform acesteia, programul informatic a şi fost instalat în cursul dimineţii în calculatoarele Direcţiei Finanţelor Publice Gorj, astfel încât să se încaseze primele sume de bani. „Am implementat programul informatic imediat cum l-am primit de la Minister şi vă spun că l-am primit imediat după ce ordonanţa a apărut luni în Monitor. Emitem deciziile de impunere şi încasăm de la contribuabili sumele calculate în funcţie de vechimea autoturismelor acestora exact aşa cum prevede noul act normativ. Oamenii sunt nemulţumiţi cu privire la cuantum, dar noi nu facem decât să aplicăm o ordonanţă a Guvernului”, spune purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Finanţelor Publice Gorj.

Noua taxă stârneşte noi nemulţumiri

Una peste alta, primele persoane care au achitat taxa auto în noua variantă s-au declarat extrem de nemulţumite, cele mai multe precizând că sumele s-au triplat pentru maşinile second-hand aduse din străinătate. Pe holurile de la Finanţe erau ieri prezenţi şi 2-3 jandarmi solicitaţi să asigure păstrarea liniştii şi ordinii publice după ce în cursul dimineţii gorjenii care stăteau la coadă au vociferat pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de noul cuantum al faimoase taxe.

Taxa pe poluarea auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei Guvernului privind modificarea taxei, iar toate persoanele care o vor achita începând de ieri vor plăti după noul sistem de calcul. Ordonanţa menţionează însă că, începând din 15 decembrie, autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi (cmc) şi care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare până la data de 31 decembrie 2009. De asemenea, începând de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate maşinile conforme normelor Euro 5 şi Euro 6, precum şi vehiculele electrice şi hibride.

Comisia Europeană a atenţionat însă ieri Guvernul că ordonanţa de suspendare a taxei auto conţine "o problemă tehnică", în sensul că taxa ar trebui ridicată şi pentru vehiculele uzate Euro 4 înregistrate în UE între 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 şi aduse în România după acest interval. Comisia Europeană a transmis oficial părţii române opinia sa în ceea ce priveşte decizia Guvernului de a introduce o scutire de un an de la plata taxei de poluare. Comisia a considerat că diferenţierile la nivelul taxei sunt compatibile cu legislaţia europeană atunci când au la bază criterii obiective şi că în condiţiile în care maşinile aduse în România în perioada respectivă, din alte state membre UE, beneficiază de acelaşi tratament, nu se consideră încălcat articolul 90 din Tratatul CE cu privire la principiul nediscriminării.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: