Gorjul aşteaptă 2.555 de miliarde de la guvern pentru infrastructură

Consiliul Judeţean Gorj a cerut de la Guvern peste 2500 de miliarde de lei vechi pentru ca primăriile să-şi poată continua lucrările de alimentare cu apă şi canalizare, începute în baza H.G. 577/1997. Parlamentarul PSD, Vasile Popeangă, membru în comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor, nu exclude posibilitatea ca o parte din aceste lucrări să fie abandonate din cauza lipsei fondurilor.

Primăriile din Gorj au nevoie de 2555 de miliarde de lei vechi pentru a putea continua investiţiile începute cu fonduri guvernamentale pentru apă, canalizare şi drumuri.

Reprezentanţii Consiliul Judeţean au trimis solicitarea la Guvern şi aşteaptă să vadă ce bani vor fi alocaţi judeţului nostru pentru finalizarea lucrărilor începute în baza H.G.577/1997. „S-a făcut o propunere de alocaţie bugetară pentru anul 2013 şi aşteptăm să vedem ce sumă ni se va aloca în vederea continuării lucrărilor începute în baza H.G. 577/1997. Situaţia se va cunoaşte cu exactitate după ce va avea loc şedinţa de Consiliu Judeţean pentru aprobarea bugetului, şedinţă care se va ţine numai după ce se vor repartiza fondurile de către Guvern în urma aprobării legii bugetului de stat”, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

Guvernul va decide care lucrări vor fi continuate

În momentul de faţă, aproximativ 15 primării au lucrări de alimentare cu apă şi de canalizare demarate în baza H.G. 577/1997. Este vorba despre comunele Baia de Fier, Berleşti, Bâlteni, Drăguţeşti, Muşeteşti, Băleşti, Hurezani, Plopşoru, Stăneşti, Ţânţăreni, Vladimir, Baia de Fier, Samarineşti şi Aninoasa. Acestora li adaugă alte zeci de administraţii locale care au investiţii pentru apă, canalizare şi drumuri, începute pe diverse programe guvernamentale. În timp ce edilii locali aşteaptă banii de la Guvern, parlamentarii de Gorj nu exclud posibilitatea ca unele dintre aceste lucrări să fie abandonate din cauză că nu se vor găsi fonduri pentru finalizarea lor. „Este posibil ca în perioada următoare, o serie întreagă de lucrări începute, la nivelul ţării şi chiar la nivelul judeţului Gorj, să fie analizate şi poate să nu se mai considere că trebuie continuate. Ca atare, aceste lucrări vor fi închise”, spune parlamentarul PSD, Vasile Popeangă, membru în comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor.

Apă cu porţia de la cisterne

Primarii gorjeni exclud orice posibilitate de a-şi putea continua lucrările de apă şi canalizare cu bani de la bugetul local. Ba mai mult, se tem că oamenii vor fi nevoiţi să primească în continuare apă cu porţia de la cisterne, aşa cum s-a întâmplat vara trecută. În această situaţie s-au aflat zeci de gorjeni din Samarineşti. „Avem nevoie de 19 miliarde de lei vechi pentru a realiza reţeaua de canalizare ce ar acoperi satele Larga, Băzăvani, Duculeşti, Ţiroi. Din bugetul local nu avem nici o şansă de a realiza această reţea. Abia acoperim salariile şi cheltuielile curente. Avem nevoie de apă pentru că suntem în zonă minieră, iar anul trecut din vară şi până la Crăciun oamenii au primit apă de la cisternele de pompieri ale minieritului. Activitatea de subteran ne-a secătuit rezerva de apă a comunei. Întreaga ţară a trăit de pe urma mineritului din zona noastră, iar cum nu se găsesc bani pentru o conductă de apă”, spune Marian Ardeiu, primarul comunei Samarineşti.

La Vladimir, lucrările la reţeaua de apă au demarat în anul 2009 şi trebuia finalizate la începutul anului 2011. Cu toate acestea, până în prezent, s-a executat decât 6 km de aducţiune. „Avem lucrările începute la reţeaua de apă din anul 2009. Din 34 de km care ar acoperi toate satele comunei Vladimir s-au executat decât 6 km. Reţeaua presupune şi două microsisteme la Andreeşti şi Vladimir, fiecare cu câte două bazine. Sub nici o formă nu am avea cum să continuăm lucrările dacă nu vom primi bani de la guvern. Ar fi jale mare dacă s-ar ajunge la sistarea lucrărilor”, a declarat Marius Vijulan, primarul de la Vladmir.

La Muşeteşti, lucrările de modernizare şi extindere alimentare cu apă a satului Stănceşti au fost realizate în proporţie de 30%. „Întreaga reţea este 4 km, iar până în prezent s-a realizat doar 30% . La reţeaua de canalizare, lucrările sunt făcute în proporţie de 70%”, a menţionat Ion Ciobea, primarul de la Muşeteşti.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: