Cum sunt descoperite scutirile false folosite de elevi

Elevii gorjeni nu mai pot fenta diriginţii cu scutiri false. O parte din reprezentanţii unităţilor de învăţământ au solicitat sprijinul medicilor şi asistenţilor cabinetelor medicale din cadrul şcolilor, pentru a verifica scutirile aduse de elevi. Cadrele medicale admit că elevii le aduc şi scutiri false sau modificate.

Una dintre şcolile unde există cabinet medical şi în care medicii sau asistenţii verifică fiecare document pentru motivarea absenţelor prezentat de elevi este Liceul Teologic din Târgu Jiu. Înainte de a ajunge în mâinile dirigintelui, medicii şi asistenţii de acolo contra-parafează fiecare scutire conformă adusă de elevii care au luat un astfel de document, fie de la medicul de familie, fie de la medicul specialist. Unii elevi, în încercarea lor de a obţine câteva zile libere, sau mai multe faţă de cele prescrise de medici, modifică scutirile sau prezintă unele false. „Mulţi dintre ei îşi fac copii după scutiri, le scanează sau ce le fac, dar noi ne dăm seama imediat, după modul cum e scris. Pentru că nu este diagnosticul cum ar trebui să fie, cum îl dă un medic şi atunci nu le contra-parafăm, le respingem. Sau am mai întâlnit scutiri modificate la numărul de zile. Dacă apare un medic specialist din policlinică sau din spital, sau medic de familie, nu sunt probleme”, a declarat Rodica Popescu, asistent medical principal la Cabinetul Medical Nr.6

Cadrele medicale de la Liceul Teologic, asigură asistenţă medicală şi la Colegiul Tehnic Nr.2, Şcoala Generală Nr.5 şi Nr. 12, din Târgu Jiu.  

Numărul de falsuri a scăzut

Mai sunt şi cazuri în care scutirile pleacă eronat de la cabinetele medicilor de familie. „Descoperim lunar cam două-trei scutiri necoforme, alteori niciuna, depinde. Sunt şi situaţii în care asistentele de la medicii de familie sunt noi şi nu sunt învăţate bine cu diagnosticele. În acest caz respingem scutirile sau le spunem elevilor să aducă altele în concordanţă cu diagnosticul care trebuie. La Liceul Nr.2 avem mai multe scutiri respinse, acolo profesăm şi mai mult”, a precizat Rodica Popescu.

Conducerea Liceului Teologic din Târgu Jiu spune că numărul scutirilor false prezentate de elevi s-a redus aproape de zero de când documentele sunt verificate de cadrele medicale ale cabinetului. „În primii ani au fost multe astfel de cazuri, apăruseră multe pe calculator. Acum nu mai vin cu scutiri false, ştiu că medicii le pot descoperi. Nici medicul de familie nu mai dă, că ştie că se raportează”, a spus Gheorghe Benegui, directorul Liceului Teologic din Târgu Jiu.

Nu toate şcolile din Gorj au cabinet sau un punct medical amenajat. În acest caz, verificarea scutirilor se face tot de către dirigintele de clasă. „După lege, diriginţii trebuie să verifice scutirile elevilor. Fiecare consiliu de administraţie poate să ceară sprijinul cadrelor medicale din cabinetele şcolilor. Problema este că nu toate au cabinete medicale, în mediul rural nu sunt. Acestea ţin de comunităţile locale”, a precizat Ion Işfan, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.

Vizualizări: 624

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: