Gorjul, blocat la prima ninsoare serioasă

Autorităţile din Gorj nu au primit notă de trecere în ceea ce priveşte acţiunile de deszăpezire. La Târgu Jiu s-a intervenit destul de puţin pe drumurile principale şi deloc în cartiere sau pe trotuare. O notă de trecere primesc însă administratorii de spaţii comerciale, care s-au implicat pentru a da zăpada la o parte. Nici drumurile judeţene sau naţionale nu au fost deszăpezite bine şi la timp. Cu toate acestea, ca să dea bine la imagine, autorităţile din Gorj au decis să trimită şase utilaje de deszăpezire la Buzău, unde pentru câteva ore a fost cod roşu de viscol.

Târgujienii au fost cei mai nemulţumiţi, indiferent că este vorba de şoferi sau de pietoni. „Este groaznic în Târgu-Jiu. Am plecat cu mașina, după ce am stat o oră să o deszăpezesc. Chiar dacă mașina este echipată, nu poți merge în siguranță. Dacă pe străzile principale s-a mai intervenit și zăpada e topită, prin cartiere e dezastru. Sub zăpadă e gheață și pur și simplu pierzi controlul asupra volanului. Nu ai nici unde lăsa mașina pentru că parcările sunt pline de zăpadă. Când m-am întors în locul deszăpezit am găsit o altă mașină. Am plecat pe jos, însă am făcut o mare greșeală. Pe trotuar nu ai pe unde merge de zăpadă și nu ai de ales decât să împarți strada cu mașinile. Dumnezeu cu mila”, a precizat un târgujian.

Primarii, cu nervii întinși la maxim

În unele comune, situația a scăpat de sub control, iar primarii au ajuns în culmea disperării. Este cazul comunei Slivilești. „Nu mai știu de capul meu. Am un singur utilaj care funcționează, pentru că unul nu porneşte, iar celălalt s-a defectat. Numai eu știu ce e aici. Comuna e mare și nu am decât un angajat pe utilaj care ar trebuie să stea non stop prin comună. Am mai strâns niște oameni prin comună care s-au oferit voluntari și am mai avut noroc aici cu utilajele de la mine. Comuna e mare și nu facem față. A nins mult și ninge în continuu. Drumul spre Motru e aproape impracticabil. Nu știm unde să deszăpezim mai întâi. Ieri am spart telefonul pentru că am primit toată ziua la mesaje că mi-au trimis adrese ca să gestionez situația, numai că nimeni nu știe că nu am cu cine. Eu stau ca nebunul prin comună cu ciorapii de schimb în buzunar, iar ei trimit adrese din birouri de la căldură. Să vină în teren să vadă care e situația”, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.

Deşi primarii din Gorj spun că nu au utilaje, autorităţile judeţene au decis să trimită şase utilaje la Buzău.

Probleme raportate de Gorj

Din cauza ninsorii abundente și a viscolului, drumul spre Rânca a fost închis timp de două zile, de vineri până duminică. Două trenuri de marfă au fost blocate ore întregi în Defileul Jiului din cauza unor copaci care au căzut pe calea ferată. Și circulația  la ieșirea din Târgu-Jiu spre Vâlcea a fost dată peste cap de un copac care s-a prăbușit. Tot din cauza zăpezii, mai multe sate din comuna Stănești au rămas ore întregi în beznă. Cu aceeași problemă s-a confruntat și Spitalul de Pneumoftizoologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa.

Sătenii din Blidari au primit alimente de la autorități

Autoritățile locale din comuna Bălănești, pe lângă deszăpezirea drumurilor comunale și sătești, au avut în vedere și puținele familii care locuiesc în satul Blidari. Aici nu se poate ajunge decât cu mașina de teren, pentru că o mare parte din drum este prin pădure. „Am deszăpezit și noi în limita posibilităților. Zicem că nu am scăpat situația de sub control, însă ne rugăm la Dumnezeu să nu se rupă podul și anul acesta, pentru că este anul tuturor posibilităților să îl reabilităm. În satul Blidari, am luat legătura cu cetățenii, le-am spus să ne dea o listă cu alimente și le-am dus cu o mașină de teren. Oamenii au fost prevăzători, și-au făcut provizii și ne-au cerut în special pâine”, a precizat Ovidiu Pungan, primarul din Bălănești.

La Crasna, deszăpezirea s-a făcut haotic

În comuna Crasna, localnicii au avut de suferit din cauza zăpezii, pentru că firma contractată de primărie să deszăpezească localitatea nu și-a făcut treaba așa cum trebuia. „Este o firmă care a fost contractată de primărie să facă deszăpezirea, dar societatea aceasta are un singur tractor. În rest fiecare om din sat care are tractor a intervenit prin zona lui, că s-a dat hotărâre de Consiliu Local să fie scutiți de impozit. Este o nebunie. Ulițele sunt înzăpezite. Se mai vede câte o urmă de mașină de teren sau o potecă făcută de oameni. Nu e posibil așa ceva”, a spus un localnic care a sunat la redacţie.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: