Târgu Jiu: Staţia de epurare, blocată din cauza gazelor urât mirositoare

Noua staţie de epurare din Târgu Jiu ar putea fi pusă în funcţiune abia din luna august a acestui an, deşi lucrările trebuiau să fie finalizate în 2012. Întârzierea s-ar datora unui nou aviz de mediu, conform căruia staţia trebuie să fie prevăzută cu nişte filtre menite să înlăture gazele urât mirositoare.

Staţia de epurare a apelor uzate care va deservi peste 100.000 de locuitori din Târgu Jiu şi localităţile arondate încă nu a fost recepţionată. Noi impedimente au condus la acest fapt, astfel se face că abia în luna mai se estimează începerea testelor, pentru ca două luni mai târziu să fie pusă şi în funcţiune. Investiţia evaluată la 17,5 milioane de euro, mare parte din sumă fiind finanţată din fonduri europene, este realizată de un consorţiu format din societăţile Transim Grup Piteşti, SC Danex Consult SRL Bucureşti şi SC Iteragro SRL Bucureşti.

Avizul de mediu acordat iniţial de Agenţia pentru Protecţia Mediului la începutul lucrării a trebuit reînnoit. Conform noilor reglementări, s-a impus organizarea unui punct de preluare a nămolurilor fecaloide din jurul oraşului şi din interiorul acestuia. În jurul perimetrului staţiei fiind multe gospodării, iar cum alt amplasament nu a fost posibil în municipiu, s-au impus măsuri pentru stăpânirea şi îndepărtarea mirosurilor care pot să rezulte din activitatea staţiei. Chiar şi cetăţenii din zonă au înaintat sesizări privind aceste aspecte. Managerul proiectului a explicat care este motivul pentru care lucrările nu au fost încă recepţionate. „Aproape un an de zile este necesar, deci până în iulie 2014 pentru rezolvarea, şi execuţia şi proiectarea, a odorizării, îndepărtării mirosurilor. A durat mai mult pentru că nu există experienţe similare în ţară cu privire la această tehnologie, care trebuie să fie simplă, nu foarte costisitoare, pentru această parte de stăpânire a mirosurilor. Proiectarea este în curs de avizare, perioada mai îndelungată a fost necesară pentru a se putea executa determinări. Lucrările la staţie sunt realizate în proporţie de peste 95%”, a spus Florin Butiuc, managerul de proiect şi reprezentant al beneficiarului - Aparegio.

Conform vechiului aviz de mediu, problema odorizării era rezolvată cu ajutorul unor perdele de protecţie însă din cauza capacităţii mari a staţiei s-a impus o nouă tehnologie. 

Muncitorii, neplătiţi din noiembrie?

Se vehiculează faptul că cei peste 40 de angajaţi ai societăţii Transim Grup Piteşti, constructorul staţiei de epurare a apelor uzate Târgu Jiu, ar înregistra întârzieri la plata salariilor angajaţilor. Directorul general al Aparegio, Ion Popescu, a spus că societatea şi-a primit banii la timp pentru lucrările efectuate mai ales că este vorba de fonduri europene, plus cei 10% primiţi ca avans la începerea activităţii, motiv pentru care n-ar trebui să aibă probleme cu plata salariilor.

Directorul societăţii Transim spune că toţi salariaţii şi-au primit lefurile la timp. „Pe luna noiembrie s-au încasat salariile. Nu sunt probleme, la sfârşitul lunii ianuarie se primesc salariile, se primesc zile de recuperări, alţii au avut concediu. Alţii au avut zile suplimentare care s-au achitat în două etape, în prima săptămână după sărbători. La sfârşitul lunii se face o reglare între concedii şi toate celelalte pentru sfârşitul anului”, a spus Eugen Tiţu, administratorul societăţii.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: