Prima elevă suspectă de TBC la Sadu. Işfan a trimis 16 inspectori în control!

O elevă de la liceul din Bumbești Jiu a fost diagnosticată ieri ca suspectă de TBC, după ce a fost examinată medical alături de alți zeci de colegi. Focarul de TBC a apărut după ce un profesor de muzică bolnav a predat la patru şcoli din localitate, cazul fiind muşamalizat pe plan local. Şeful ISJ Gorj, Ion Işfan, care a aflat din presă despre această problemă, a trimis ieri 16 inspectori şcolari în control la şcolile din Bumbeşti Jiu.

Circa 200 de elevi se vor prezenta la spitalul din Târgu Jiu în aceste zile, pentru a se vedea dacă sunt purtătorii bolii. Dintre cei verificaţi ieri, un singur caz a fost confirmat. ”Numai o elevă din câți copii am examinat până acum de la Bumbești-Jiu este suspectă. Am depistat-o azi și am trimis analize la Craiova pentru confirmare. Este primul caz descoperit în ultimele două săptămâni, de când am declanșat ancheta. Cam 200 sau 300 de elevi trebuie să treacă pe la noi pe la cabinet. O parte din ei au fost și mai sunt programați pentru perioada următoare. Cei care sunt confirmați vor fi izolați și vor primi tratament. Noi am mai identificat câte un caz izolat și la alte unități de învățământ din Gorj. Știu că la Bumbești-Jiu s-a intervenit și s-au făcut igienizări de cei de la Direcție de Sănătate Publică”, a precizat Maria Popescu, medic șef Cabinetul TBC.

Conform purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj, Elena Pițian, fata este elevă în clasa a zecea și urmează să fie supusă unor noi investigații medicale, după care, în funcție de rezultate, va fi declarată bolnavă de tuberculoză sau doar va urma un tratament preventiv.

Işfan, furios pentru că nu i s-a raportat problema

Inspectorul școlar general Ion Ișfan a avut ieri o reacție dură față de situația de la Bumbești Jiu, mai ales după ce, marți, a fost nevoit să recunoască faptul că ziariștii l-au informat despre cazul profesorului bolnav de TBC și despre sutele de vaccinări ale elevilor. Işfan a trimis o amplă comisie de control la toate unitățile de învățământ de pe raza orașului, dorind un raport la finalul căruia să afle și ce s-a întâmplat cu profesorul de muzică internat acum la sanatoriul de la Dobrița, dar și de ce directorii școlilor au fost atât de „timizi” încât nu i-au spus un cuvânt despre situația pe care o aveau de gestionat. „Sunt 16 inspectori pe care i-am trimis la școlile de la Bumbești Jiu. Cred că nu mai e nimeni prin Inspectorat pentru că vreau să aflu exact ce s-a întâmplat acolo și care este situația copiilor în primul rând. Și eu și dvs. și oricine are copii și nu cred că ne putem juca vreunul dintre noi cu sănătatea lor. Vreau să aflu toate măsurile care s-au luat, să știu care este problema cu profesorul de muzică de la care au pornit aceste probleme, dar și de ce nu au informat și Inspectoratul Școlar. Eu am mers marți la secția de Boli Infecțioase a spitalului de la Târgu Jiu tocmai pentru a le transmite un mesaj ferm medicilor care trebuie să gestioneze această situație. Le-am spus că au tot sprijinul meu și dacă întâmpină greutăți în aducerea elevilor la analize să mă informeze, pentru că vreau să mă asigur că nu avem vreun caz care ulterior să aibă boala și noi să fim acuzați că nu am luat toate măsurile. Repet, nimeni nu se joacă în Gorj cu sănătatea copiilor, iar cine nu a priceput acest lucru îl va pricepe de acum încolo”, a spus Ișfan.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: