Gorjul se menţine pe locul al treilea la incidente electorale

În cele trei săptămâni de campanie electorală au fost înregistrate 557 de sesizări cu privire la încălcarea legislaţiei electorale, fără a fi semnalate probleme deosebite. Majoritatea sesizărilor se referă la afişajul electoral. Numărul de incidente sesizate până acum reprezintă mai puţin de o treime din totalul de sesizări primite în acelaşi interval în campania pentru alegerile locale din acest an. Atunci, au fost semnalate 1741 de evenimente, dintre care 672 contravenţii şi 721 infracţiuni.

Numărul mai redus de sesizări înregistrate în campania electorală pentru alegerile parlamentare se datorează existenţei unui cadru legal clar referitor la mita electorală şi demersurilor preventive pe care MAI le desfăşoară în cadrul campaniei Votează Legal!, precum şi acţiunilor zilnice pe linie de ordine publică. În cele trei săptămâni de campanie electorală au fost constatate 224 de contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 100.000 lei.

Până în prezent, se efectuează verificări în 215 cazuri de posibile infracţiuni, dintre care 31 se referă la mită electorală. Dintre cazurile de mită electorală, majoritatea se referă la organizarea unor mese festive, oferirea de mâncare, băuturi alcoolice sau obiecte de îmbrăcăminte, precum şi asigurarea de diverse servicii gratuite: consultaţii medicale (de verificare a tensiunii sau glicemiei) ori servicii juridice gratuite etc.

Din totalul sesizărilor, 302 au fost înregistrate în mediul rural şi 255 în mediul urban. Cele mai multe semnalări privind posibile încălcări ale legii au fost înregistrate în judeţele Prahova (44), Dâmboviţa (35) şi Gorj (29) în timp ce în alte 7 judeţe, printre care Bihor, Bistriţa Năsăud şi Tulcea, au fost înregistrate mai puţin de cinci sesizări. (A.P.)

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: