Gospodarii preferă sacrificarea tradiţională a porcilor

Au mai rămas două săptămâni până la Crăciun iar gorjenii au început tăierea porcilor. În Gorj sacrificarea se face într-un mod tradițional, iar porcul este pregătit apoi de gospodine după rețete numai de ele știute. Chiar dacă este criză, când vine vorba de sărbători, gorjenii vor să aibă numai bunătăți pe masă.

În această perioadă în mai toate gospodăriile se sacrifică porcul pentru Crăciun. Gospodarii se trezesc dis de dimineață și, după asomare, porcul este pârlit cu paie așa cum spune tradiția. Pentru ca șoricul să fie fraged, porcul este stropit cu vin, iar apoi gospodarii închină un pahar. „Noi tăiem porcul tradițional, așa cum făceau părinții și bunicii noștri, apoi îl pârlim cu paie, îl stropim cu vin ca să fie șoricul fraged. Închinăm și noi un pahar de vin sau țuică fiartă, iar apoi începem să-l pregătim”.

Gorjencele fac produse tradiționale pentru Crăciun

În timp ce bărbații tranșează porcul, gospodinele se pregătesc să prepare cârnații, caltaboșii, toba, șunculița sau mușchiul. „Imediat ce porcul este gata, noi ne apucăm să facem cârnații, caltaboșul din organe și condimente, toba din șoric, dăm sare la carne și o punem la afumat, iar slăninuța o lăsăm cu sare și usturoi până la Crăciun. Toate vor fi gata pentru masa de sărbători. Rețetele sunt ale noastre”.

Sacrificarea porcilor nu ține cont de criză

Gospodarii sunt mulțumiți de porcii de anul acesta. „A fost un an bun și nu am simțit criza. Noi am avut doi porci ca să-i sacrificăm, fiecare au avut cam 200 de kilograme. Am oprit și pentru anul viitor. Au fost crescuți eco și, decât să cumpărăm din comerț, mai bine îi creștem noi”.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: