Greblă: La firmele sindicatelor erau angajaţi cei mai amărâţi oameni

Senatorul PSD Toni Greblă a participat la o emisiune la RTV Gorj, unde a explicat necesitatea menţinerii firmelor sindicatelor miniere, care au avut menirea de a atenua impactul social al disponibilizărilor din anii 90.

Rep.: Cum vedeţi închiderea firmelor sindicatelor miniere?

Toni Greblă: Să vă explic cu Olservmin-ul cum este. Acum vreo patru luni era o campanie în mass media, inclusiv în conferinţele de presă, că firmele sindicatelor, că firmele lui Mărin Condescu trebuie desfiinţate, că sunt firme care nu îşi justifică existenţa. Iată istoria lor. Acum 12 ani au fost înfiinţate, după valul de concedieri din 1997. Nişte oameni, familii cu cinci copii, mureau de foame, pentru că terminaseră plăţile compensatorii şi şomajul. Cei mai amărâţi oameni erau angajaţi la firmele sindicatelor, la recomandarea sindicatelor sau a primarilor, care făceau anchete sociale. Iată ce înseamnă desfiinţarea unor activităţi, înseamnă oameni puşi pe drumuri, care nu au din ce trăi de azi pe mâine.

Rep.: Care este soluţia pentru aceşti oameni?

T.G.: A discuta oricare dintre problemele care se pot ivi într-un judeţ fără patimă, este o bună premisă pentru a obţine un rezultat bun. Dacă ne situăm în tabere, nu vor rezolva nicio problemă.

Rep.: Consideraţi că tot ce se întâmplă cu firmele sindicatelor este o răzbunare a domnului Ciurel pe Marin Condescu?

T.G.: Acesta este comentariul dvs., eu ce am avut de spus am spus. Pe mine nu mă interesează ce gâlceavă are Ionescu cu Popescu. A-ţi face un ţel din viaţă din a-l îndepărta pe Condescu de la sindicate, nu este normal, membrii sindicatului trebuie să hotărască cine să îi reprezinte sau nu.

Rep.: Credeţi că Marin Condescu ar trebui să renunţe la funcţia de preşedinte la FNME şi la Pandurii?

T.G.: Să le luăm pe rând. La Federaţia Naţională Mine Energie, este treaba sindicatelor şi a sindicaliştilor ce lideri îşi aleg. Ar fi o greşeală din partea politicienilor să se amestece. În ceea ce priveşte clubul Pandurii, cred că ar fi o prostie să fie schimbat acum, când avem performanţe de neimaginat acum câţiva ani.

Rep.: Sunt lideri sindicali care spun că Marin Condescu nu se mai bucură de aceeaşi susţinere ca acum câţiva ani.

T.G.: Repet şi cred în ceea ce spun. Dacă unii lideri de sindicat nu se mai bucură de susţinerea membrilor, aceştia trebuie să producă ei schimbarea. Nu să vină o idee de la mine, o idee de pe stradă. Din acest punct de vedere administraţia a greşit, administraţia trebuie să conlucreze cu sindicatele, fără a pune condiţii cu cine dialoghează.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: