Grevă la Energoconstrucţia

Vremuri grele pentru muncitorii celor două sucursale pe care societatea mai sus amintită le are la nivel de judeţ. Oamenii, vreo 200 la număr, de la Turceni şi Rovinari, au intrat ieri în grevă generală pentru că nu şi-au primit salariile de mai multe luni. Greviştii susţin că, în schimb, şefii lor o duce bine-merci, lucru care îi nemulţumeşte şi mai mult pe cei care sunt simpli „pălmaşi“.

Cam câte o sută de muncitori de la fiecare sucursală au rămas ieri dimineaţă în curtea fiecărei unităţi, aceştia plângându-se de faptul că administraţia nu le-a mai achitat salariile din luna decembrie. Şi la Turceni şi la Rovinari problemele par a fi aceleaşi. "În ianuarie ne-au trimis în fără plată, luna trecută ne-au dat ceva de prin noimebrie, iar acum ar trebui să luăm salariul pe decembrie. Până la Paşti poate ne dau şi vreo primă de Crăciun. Nu ne mai aduce nimeni piese de schimb, nu ştim cât o mai merge aşa, lefurile sunt mici şi decât să muncim pe nimic mai bine stăm şi vedem dacă ne plăteşte cineva pe lunile trecute", a declarat unul dintre muncitorii aflaţi în grevă la sucursala Rovinari.

Muncitorii de la Energoconstrucţia au mai întrerupt lucrul şi la sfârşitul anului trecut, când aşteptau să primească salariile pe lunile de toamnă. Ei îşi acuză însă acum şefii de faptul că în timp ce salariile muncitorilor nu sunt plătite cu lunile, directorii îşi acordă inclusiv prime în această perioadă. "În noiembrie nu tot aşa ni s-a întâmplat- Stăteam după salariile din iulie. Credeţi că s-a schimbat ceva de atunci- Nimic, poate doar premele şefilor, că lor le-au venit plicurile zilele astea şi şi-au luat partea. Pentru noi nu au bani, aşa ne spun. Noi am ajuns să venim cu trei felii goale de pâine la lucru şi să stăm cu alea toată ziua. Nici măcar o pâine goală nu ne mai permitem. Nu mai spunem că nu avem ce da la copii, că te mai îmbolnăveşti şi îţi trebuie un medicament ceva că nu te mai crede nimeni", declară un alt muncitor.

Fac firma de râs

Greviştii din Rovinari nu s-au mai adunat de data aceasta în faţa sediului firmei pentru că şefii le-au atras atenţia după protestul din toamnă că fac firma de râs, deşi, al cum stau lucrurile, e mai mult de plâns decât de râs. Muncitorii au rămas în zona atelierelor aflate la o sută de metri de drumul principal, unde nu puteau fi văzuţi la fel de uşor ca şi data trecută. Şi aşa au rămas în frig ore în şir, plângându-şi unii altora de milă. Negri pe faţă, cu mâinile pline de vaselină, cu un ultim licăr de speranţă în ochi, puţini dintre ei şi-au făcut curaj ieri să vorbească deschis în faţa camerelor de luat vederi şi să îşi spună necazurile. "Salariile ca salariile, că deja s-a întârziat enorm cu ele, dar nici piese de schimb nu mai avem. Vine şeful şi zice repară aia, dar piesă de schimb nu-şi dă. Cu ce să repari- Să aduci de acasă- De unde- Sunt probleme grave, deşi de lucru a fost mereu la societatea asta. Noi răbdăm aici de foame, stăm neplătiţi de atâtea luni şi unii o duc aşa de bine pe spinarea noastră", se plângea un alt muncitor.

Pe lângă faptul că lefurile nu sunt plătite cu lunile, angajaţii de la Energoconstrucţia nu se pot lăuda nici cu venituri mai de Doamne ajută. Unora le este şi ruşine să spună cu cât sunt plătiţi, iar ruşinea nu e dată de faptul că ar face firma de râs, ci pentru că adevărul e mult prea trist pentru a fi rostit în gura mare. "Am 34 de ani vechime, mă gândesc şi eu să ies la pensie mâine-poimâine şi vreţi să ştiţi cât câştig după atâta amar de vreme- De abia am 7 milioane de lei vechi! Vă daţi seama cât e de puţin- Rate la bancă, mâncare, haine, familie, păi se descurcă cineva cu atât- Să-mi spună şi mie ăla care reuşeşte", declară un alt muncitor.

Şefii tac

Reprezentanţii administraţiei nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia creată ori au refuzat să dea vreun răspuns cu privire la întreruperea lucrului de către angajaţii sucursalelor Turceni şi Rovinari ale Energoconstrucţia.  La Rovinari am dat chiar peste un director care avea un comportament cert de moşier, luat parcă de la fostul vecin de peste gard, personajul în cauză dând dovadă de "maximă transparenţă" atunci când i-a trimis pe jurnalişti la plimbare. Individul s-a recomandat ca fiind din partea administraţiei de abia după ce i-a săpunit bine pe ziariştii care au îndrăznit să pozeze sigla societăţii şi faţa sa, fiind probabil vorba din nou despre mentalitatea de a nu face firma de râs. De fapt, vorba muncitorilor, nu mai e de mult de râs, ci de plâns la cât de mult au putut întârzia salariile.

Societatea Energocostrucţia execută lucrări pentru cele două complexuri energetice de la Turceni şi Rovinari şi, în general, este implicată în proiectele de modernizare pe care cele două unităţi le au de derulat în această perioadă. Pe pagina proprie de internet societatea se laudă cu personal extrem de bine pregătit şi calificat, despre salarii nevorbindu-se nimic. Pentru şefi vine Paştele, se gândesc la prime, în timp ce pentru greviştii de ieri nici măcar Moş Crăciun nu a ajuns pe la ei până acum.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: