Grup de la Rovinari, oprit din lipsă de cărbune - document

Grupul 4 de la Termocentrala Rovinari a fost oprit joi, 31 ianuarie, la ora 17.00, din lipsă de cărbune. "Lipsa stoc carbune si masura temperatura lagăr nr. 3 TA 4 defecta", se arată într-un document public al Transelectrica. Grupul va fi repornit abia pe 10 februarie.

A fost pentru a doua oară în luna ianuarie când un grup de la Rovinari a fost oprit din lipsă de cărbune, prima dată fiind din cauza grevei minerilor. De această dată, spun surse din carieră, motivele ar fi mai multe. Nu mai e front de lucru, iar utilajele din carieră se strică des.

Întrebat dacă sunt probleme cu asigurarea cărbunelui la Rovinari, managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, spunea zilele trecute că: “Nu sunt probleme. Dacă oprim un grup, vom porni în paralel altceva. Pe plan general, CE Oltenia își face toate contractele pe care le are”.

Și la Turceni este un grup oprit din cauza unor defecțiuni. Este vorba de grupul 7, oprit pe 27 ianuarie din cauza unor defecțiuni la un cazan. Estimarea este că grupul va fi repornit pe 3 februarie, la finalul zilei.

Probleme sunt și la un grup de la Ișalnița, care trebuie să își reducă puterea la jumătate din cauza unei defecțiuni.

Complexul Energetic Oltenia susține că avea în 11 ianuarie, ziua când a început greva minerilor, un stoc de 716 mii tone lignit. Până pe 17 ianuarie, când s-a terminat greva, a conumat 264 mii tone lignit, pentru că grupurile energetice au lucrat normal, consumând cărbune din stoc.

Pe 17 ianuarie, în ultima zi de grevă a minerilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă cerea o situație a stocurilor. ”Ne preocupă situația de la CE Oltenia și funcționarea Sistemului Energetic Național și am ținut cont de toate semnalele apărute în spațiul public în ultimele zile. Astfel, am dispus să-mi fie prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut. O analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor lor și a condițiilor de lucru, precum și soluții de modernizare a CE Oltenia”, a spus Viorica Dăncilă.

Au trecut iată două săptămâni, și Complexul Energetic Oltenia este din nou nevoit să închidă un grup din lipsă de cărbune, situație pentru care compania nu a oferit încă explicații.

Galerie foto


Vizualizări: 2,289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: