Sindicalist, despre lipsa cărbunelui: Situația va fi una extraordinar de critică

Lipsa cărbunelui afectează activitatea termocentralelor CE Oltenia și la o săptămână de la încetarea grevei. Centrala de la Rovinari nu are materie primă suficientă pentru a produce energie electrică în condiții normale. Liderii sindicali sunt de părere că sunt mai mulți factori care au condus la această situație. Sindicalistul Gabriel Căldărușe spune că majoritatea carierelor de pe zona Rovinari sunt blocate din cauza lipsei fronturilor de lucru, iar Constantin Mitrescu spune că centrala rovinăreană are probleme pentru că preț de mai bine de o săptămână nu a fost alimentată cu cărbune.

Gabriel Căldărușe spune că în prezent sunt probleme cu asigurarea fronturilor de lucru la carierele Tismana, Roșia și Pinoasa. ”Rovinari funcționează cu 3 grupuri, necesarul de cărbune este unul foarte mare și am înțeles că ar fi astfel de probleme. La ora actuală, și nu e de ieri, de acum, e o problemă mai veche, există un anumit blocaj în cariere, fronturile de lucru sunt aproape epuizate. Până nu se vor face tăierile de păduri, situația va fi una extraordinar de critică în ceea ce privește asigurarea cantității de cărbune necesară funcționării termocentralei Rovinari”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Sindicalistul Constantin Mitrescu crede că la Termo Rovinari sunt probleme în ceea ce privește alimentarea blocurilor din cauza întreruperii de activitate din cariere. ”Se dă cărbune, vine din carieră. Merg trei grupuri. Termocentrala Rovinari consumă în jur de 25.000 tone pe zi. Sunt probleme pentru că au fost 5-6 zile în care nu s-a dat cărbune luna aceasta, din cauza acelei încetări de activitate. Au mai fost și luna trecută 2 zile, când a nins și Electrica a întrerupt furnizarea cu energie timp de o zi și ceva în toate carierele. S-au acumulat vreo 7-8 zile în care nu s-a dat cărbune. Și în timpul acesta s-au consumat 25.000 de tone pe zi”, a spus Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia Rovinari.

Surse din cadrul companiei spun că, la sfârșitul săptămânii trecute, blocurile energetice de la Termo Rovinari au fost alimentate și cu gaz pentru a nu fi oprite din cauza lipsei de cărbune. Sindicaliștii spun însă că astfel de proceduri se fac de regulă atunci când cărbunele nu este unul de bună calitate. ”În funcție de calitatea cărbunelui se mai adaugă gaz, dar nu mult. Nesemnificativ”, a comentat sindicalistul Constantin Mitrescu.

La Termocentrala Turceni nu sunt astfel de probleme, spun sindicaliștii. ”La Turceni nu sunt probleme. E cărbune, e în regulă, nu sunt probleme”, a explicat Eugen Iovan, liderul Sindicatului Energia Turceni.

Vizualizări: 4,165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: