Ciurel, reclamat penal de Daviţoiu pentru ŞMEN DENS

 Mesajul ministrului economiei, Adriean Videanu, în privinţa lui Laurenţiu Ciurel a fost perceput întocmai de actualul director general Gheorghe Daviţoiu, care a confirmat ieri că unitatea pe care o conduce, Complexul Energetic Rovinari, va sesiza organele de urmărire penală în privinţa predecesorului său. Plângerea vizează faimosul contract de "Şlam dens", contract încheiat fără sursă de finanţare şi fără organizarea unei licitaţii. 

 Gheorghe Daviţoiu spune că a rămas un pic surprins de faptul că ministrul cunoştea foarte bine situaţia din teritoriu. Acesta afirmă că depune plângerea împotriva lui Ciurel şi ca urmare a recentelor declaraţii ale ministrului economiei, Adriean Videanu, care i-a cerut personal să respecte legea în cazul fostului director general. "Asta cu domnul ministru este una, dar eu mai că l-aş reclama şi pentru cât prejudiciu aduce Complexului prin declaraţiile defăimătoare pe care le face. Parcă ar vrea să aducă aici tot răul din lume, deşi se bate cu pumnii în piept că vrea numai binele. Mă sună oamenii de la bănci şi mă întreabă dacă prostiile lui au vreo doză de adevăr, dar norocul nostru este că ei cunosc situaţia din unitate. De exemplu, producţia noastră de energie pe ianuarie şi februarie e mai mare decât cea de anul trecut, când era Ciurel director, dar asta nu o mai spune, mai ales că acum e criză şi piaţa a scăzut enorm", spune actualul şef al CE Rovinari.

 Reclamat pentru şmen dens

 Plângerea penală despre care vorbea ieri Daviţoiu este generată de faptul că fostul director general a încheiat contracte comerciale de valori foarte mari şi, de regulă, fără licitaţie, doar prin negociere directă cu o singură sursă, afirmă actualul şef al Complexului. Directorul general dă ca exemplu contractul încheiat pe 1 aprilie 2008 cu firma Romelectro, în valoare de 152 de milioane de lei pentru realizarea unui depozit de zgură în sistem "şlam dens", dosar despre care , dacă aţi citit Pandurul, aţi avut ocazia să aflaţi o mulţime de amănunte până acum.
 Contractul respectiv a fost încheiat după o negociere directă, deşi la sfârşitul anului 2007 CE Rovinari avea proiectul împărţit în două lucrări şi pentru fiecare organizase câte o licitaţie la care se înscriseseră mai multe firme. Costul investiţiilor era estimat atunci la 70 de milioane de lei. Conform lui Gheorghe Daviţoiu, licitaţiile au fost anulate atunci direct din ordinul lui Laurenţiu Ciurel pe considerentul că unitatea nu are sursă de finanţare. Chiar Ciurel a cerut atunci anularea celor două licitaţii, invocând lipsa celor 70 de milioane de lei, pentru ca, după doar câteva săptămâni preţurile să crească atât de mult încât valoarea proiectului să fie mai mult decât dublă. 
 Complexul Energetic a reunit apoi cele două proiecte într-unul singur şi nu a mai organizat o licitaţie, preferând o negociere directă, Ciurel invocând nevoia de a realiza cât mai repede lucrările. Contractul a fost încheiat pentru suma de 152 de milioane de lei, fără TVA, Ciurel declarând recent că sursa de finanţare pentru lucrările respective o reprezenta profitul unităţii pe următorii trei ani. Preţul mare a fost jusitificat prin faptul că pe piaţa mondială se scumpiseră oţelul şi cuprul, după semnarea contractului, acum un an, Ciurel şi ceilalţi "băieţi deştepţi" de pe moşie plecând în vizită în China, ca să vadă cum stau treburile pe acolo cu termocentralele.

 Lucrările nu au fost terminate la timp

 Laurenţiu Ciurel declara vinerea trecută, într-o conferinţă de presă, că a semnat contractul cu termen de finalizare 31 decembrie 2008 fiind conştient că lucrările nu se vor încheia atunci. Acesta a menţionat chiar că tot proiectul ar fi urmat să fie gata anul viitor, termenul de 31 decembrie 2008 fiind acceptat doar pentru că era parte a acordului pe mediu semnat de Guvern cu Uniunea Europeană. "Nu puteam eu să spun că nu pot să mă conformez termenului stabilit cu Uniunea Europeană", afirma Ciurel, care a precizat că, în acest sens, a fost de acord ca în incinta Complexului să fie aduse şi depozitate echipamentele care urmează să fie folosite la lucrarea propriu-zisă, echipamente pentru care Romelectroc a cerut bani. 
 Gheorghe Daviţoiu afirmă că, în opinia sa, şi recunoaşterea faptului că Ciurel a ştiut de la început că termenul din contract nu poate fi finalizat reprezintă o ilegalitate pentru că durata de execuţie a lucrărilor era 31 decembrie 2008, iar ele s-ar putea să fie finalizate spre sfârşitul acestui an. Directorul general afirmă că în prezent, din cauza lipsei de fonduri, lucrările au fost decalate pentru luna iunie, dar, cel mai probabil, vor fi finalizate spre toamnă, deşi nici asta nu e o treabă certă. CE Rovinari face demersuri acum pentru a se împrumuta la bănci cu 100 de milioane de lei, sumă pe care o mai are de achitat pentru restul lucrărilor din acest contract.

 Ancheta DNA are şi ea un an

 Contractul semnat pe 1 aprilie 2008 face deja obiectul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu, dosarul fiind deschis în luna mai a anului trecut. Laurenţiu Ciurel a declarat în mai multe rânduri că " de abia aşteaptă" să fie citat de procurori pentru a le prezenta cadrul legal în care a încheiat atât contractul acesta, cât şi altele pentru care a fost acuzat că nu ar avea finanţare. Ciurel a spus că sursa de finanţare o reprezintă profitul pe următorii trei ani, profit estimat de acesta anual la 100 de milioane de lei, Daviţoiu spunând că, în realitate, la finele lui 2008 profitul net al unităţii era de doar un milion de lei. 
 Cu sau fără finalizare a lucrărilor, cert este că, de acum încolo, ancheta DNA ar trebui să se urnească şi ea din loc. Gheorghe Daviţoiu spune că aceasta nu este singura şi se aşteaptă ca în cursul primăverii să aflăm şi despre existenţa altor dosare în lucru. "Păi s-au ridicat o mulţime de documente, se fac verificări peste verificări, şi noi aşteptăm să vedem ce s-o găsi prin ele, cert este că ce a fost până anul trecut prin contractele acestea nu s-a întâmplat de mult la noi în unitate", spune directorul general. Toate acestea se întâmplă după ce ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, la Târgu Jiu, că îi transmite lui Ciurel "să stea cuminte", iar actualului director general al CE Rovinari să respecte legea în ceea ce-l priveşte pe predecesorul său. Videanu a denunţat atunci faptul că Ciurel a încheiat contracte fără sursă de finanţare şi, eventual, fără licitaţie, ministrul spunând că fostul director general ar fi trebuit să respecte legea atunci când a fost în funcţia de conducere. 


Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: