Mineri şi energeticieni, greva foamei pentru demiterea lui Ciurel

Cinci salariaţi ai CE Oltenia au intrat în greva foamei, semn că abuzurile administraţiei nu mai pot fi tolerate. Dacă la prima oră a dimineţii erau doi grevişti ai foamei la sediul CE Oltenia, până la terminarea schimbului I erau deja cinci şi se anunţau şi alţii interesaţi. Greva foamei este o continuare a protestelor care s-au ţinut lanţ de la începutul anului, în Târgu Jiu având loc şi patru mitinguri de amploare. Compania a terminat anul trecut pe pierderi, aşa că administraţia vrea să concedieze mii de oameni şi să diminueze veniturilor celor rămaşi. Pentru că federaţiile sindicale reprezentative refuză să accepte reduceri de drepturi, administraţia pune presiune pe oameni să se înscrie în sindicate aservite.

Manu Tomescu - lăcătuş mecanic la Termocentrala Rovinari, Florin Predescu - electrician la Cariera Lupoaia, Petre Goanţă - brigadier la cariera Pinoasa, Relu Constantinescu - electrician pe excavator la cariera Roşia şi Marius Pascu - electrician la cariera Peşteana au intrat în greva foamei începând de luni. Înarmaţi cu pancarte şi bluze inscripţionate cu mesaje dure la adresa administraţiei, aceştia protestează chiar în faţa sediului principal al CE Oltenia din Târgu Jiu.

Greviştii spun că au recurs la acest gest din cauza abuzurilor administraţiei complexului. Decizia lui Laurenţiu Ciurel, directorul CEO, de a da prime de 8 martie doar unor angajate, înscrise în sindicate agreate, i-a determinat pe bărbaţi să facă greva foamei. Aceştia spun că şi-au luat liber pentru a putea protesta. „Cea mai mare nemulţumire este că, pentru prima dată în istoria mineritului şi energiei, se acordă nişte drepturi pe criterii de apartenenţă sindicală. Dacă nu eşti la sindicatul administraţiei nu primeşti acele drepturi. Cer, imperativ, administraţiei să îndrepte, i-am spus şi domnului manager, l-am rugat chiar, acest rău făcut femeilor de ziua lor, colegelor noastre. Dacă aş fi putut şi aş fi avut libere, aş fi intrat în greva foamei chiar de săptămâna trecută, chiar imediat după miting. Nu poţi să faci asemenea discriminare. Până la urmă, pentru bugetul companiei contribuim toţi salariaţii şi nu o să acceptăm niciodată ca administraţia să împartă aceste drepturi doar cu sindicatele aservite. Adică cu aşa numitele sindicate galbene. Mâine-poimâine, domnul Ciurel mai face un acord, îl mai cheamă pe Căldăruşe să nu dea drepturi decât la salariaţii cu ochii albaştri. Noi ne aşteptăm la asemenea inepţii”, a declarat Manu Tomescu.

Miner nesindicalizat, la protest

Un alt grevist, Florin Predescu, salariat al CE Oltenia de la Cariera Lupoaia, a spus că nu face parte din niciun sindicat şi că îşi doreşte ca toţi angajaţii să fie trataţi la fel de administraţie. “Am intrat în greva foamei pentru abuzurile comise de domnul Ciurel. Lucrez la Lupoaia şi sunt nesindicalizat. Protestez în semn de solidaritate. La femei nu s-a dat niciun ban, trebuia să primească toate 100 de lei. Care au semnat acordul au luat banii. Stăm aici cât este necesar”, a comentat Florin Predescu.   

Cel de-al treilea grevist, Petre Goanţă, salariat de la cariera Pinoasa, şi-a făcut apariţia în faţa companiei spre amiază, alăturându-se celor doi grevişti mai sus menţionaţi. Goanţă spune că a reclamat administraţiei nişte nereguli ce se petreceau în carieră şi a ajuns să fie anchetat în comisia de disciplină. ”În loc de o comisie tehnică şi de un răspuns am primit o plângere la comisia de disciplină, făcută de domnul Căldăruşe Sorin, fratele domnului Căldăruşe Gabriel, vicelider, aşa îi spun, că dânsul se ocupă cu creşterea numărului de adepţi smeriţi, privind comportamentul meu la locul de muncă cu superiorii. Au încercat tot posibilul să scoată în evidenţă un comportament neadecvat al meu, că acum 5 ani m-aş fi certat cu nu ştiu cine. În minerit lumea se mai ceartă, se mai împacă, asta e viaţa, e un limbaj specific în minerit. Până la urmă eu am fost cel chemat la comisie”, a spus Petre Goanţă.

grevistii_1

Ciurel le-a spus greviştilor că legea îi permite să facă discriminări

Greviştii au stat de vorbă ieri dimineaţă cu directorul general Laurenţiu Ciurel,  care le-a spus că legea îi permite să facă discriminare. “Am vorbit cu domnul Ciurel. Răspunsul a fost unul arogant, ca de fiecare dată. Ne spune de legi, că i-ar permite legea. Că acordă pe criterii de apartenenţă sindicală datorită unui articol 62. Interpretează acordul aşa cum consideră dumnealor. Domnul Ruşeţ a făcut dreptul prin Tanganica. Să oblige salariaţii să treacă la sindicatul tău, al administraţiei, că ştim cum s-a făcut şi cum s-a creat. Acum obligă salariaţii să treacă la acest sindicat ca să-şi primească drepturile băneşti care normal ar trebui să fie garantate de lege. Despre grevă, a spus că facem jocurile cuiva. Facem apel la toţi colegii să ni se alăture”, a mai spus Manu Tomescu.

Vor intra şi alţi salariaţi în greva foamei

Aseară, alţi doi mineri s-au alăturat greviştilor. Este vorba de Gelu Constantinescu - angajat al CE Oltenia de la cariera Roşia şi Marius Pascu de la Peşteana, Aceştia anunţă că şi alţi colegi vor recurge la această formă de protest. “M-am solidarizat cu colegii din FNME pentru discriminarea CE Oltenia împotriva salariaţilor, o parte din salariaţi pentru că o parte au primit acea primă, cei din sindicatele agreate de administraţie. Din câte informaţii am, o să intre mai mulţi colegi în greva foamei în zilele care urmează”, a spus Relu Constantinescu.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: