Gura lui Nica bate c…l României!

PSD se dă cu capul de pereţi! I s-a întâmplat ceea ce credea că nu i se mai poate întâmpla acum, cu șapte săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale: i-a fost remaniat ministrul cel mai important pe care-l avea la guvernare şi care deţinea şi funcţia onorifică de vicepremier, Dan Nica. Aflat la sfârşitul săptămânii trecute în teritoriu, fostul ministru Nica nu şi-a cuplat limba la creier şi a făcut declaraţii politice menite să compromită alegerile prezidenţiale înainte de a avea loc. El a spus că s-a interesat şi a aflat că  nu mai sunt autobuze de închiriat până după turul doi al scrutinului prezidenţial. Cu alte cuvinte se pregăteşte fraudarea alegerilor prin metoda arhicunoscută a turismului electoral, acest lucru fiind spus nu de Marian Vanghelie, căruia i se putea trece cu vederea, ci de însuşi cel care ar trebui să vegheze ca alegerile să se desfăşoare corect.

Această declaraţie coroborată cu tot rahatul pe care PSD nu l-a picurat, ci l-a aruncat cu lopata în capul PDL, l-a determinat pe premierul Boc să recurgă pentru prima dată după multe ameninţări voalate la o măsură drastică, aceea de al remania pe ministru căruia, vorba proverbului, gura i-a bătut c…  Măsura a stârnit uimire în rândul PSD, dar şi multă furie  dacă avem în vedere declaraţiile de-a dreptul porcoase ale lui Hrebenciuc, om care de regulă îşi controlează fiecare cuvânt pe care-l aruncă pe piaţă.  Îndemnul la reflecţie al preşedintelui Băsescu, adresat într-o formă plastică ambelor partide aflate la guvernare şi anume - ”Recomand celor două partide să-şi bage repede picioarele în apă rece” - a fost făcută în sensul că partidelor li s-au încins călcâiele şi miroase de departe a creier ars. Recomandarea a fost luată ca un afront şi a generat adevărate furii atât ale lui Mircea Geoană, cât şi ale lui Hrebenciuc, care pentru prima dată şi-a lăsat mănuşile acasă şi a spus că Băsescu este cel care ar trebui să-şi bage capul în apă rece pentru că e mai tot timpul beat! Având în vedere că Băsescu este încă şeful statului, declaraţia lui Hrebenciuc este mai mult decât o măgărie  menită să inducă în realitate singurul instrument de măsurare al bunului simţ politic (!!!), etilotestul.

Revenind la remanierea lui Nica, trebuie să precizăm faptul că azi este ziua în care PSD, respectând protocolul, va trebui să nominalizeze un alt personaj pentru funcţia care va rămâne liberă dacă preşedintele va fi de acord să-l revoce pe Nica. Practic toată problema se mută la Cotroceni, unde preşedintele Băsescu a dat clar semne că invită cele două partide la discuţii. Până azi, cu toate declaraţiile belicoase şi de o parte şi de alta, revocarea lui Nica rămâne doar o promisiune. Declaraţiile premierului Boc prin care a cerut înlocuirea lui Nica în 24 de ore a  dat drumul la toate frustrările PSD-iste şi a împărţit partidul în mai multe tabere. Unii au declarat că îl vor susţine pe Nica în continuare şi nu vor propune alt ministru, lucru care ar determina premierul să ceară preşedintelui revocarea ministrului Nica şi numirea unui  interimar. Alţii vor ieşirea tuturor miniştrilor PSD de la guvernare, trecerea în opoziţie şi lăsarea lui Boc cu un Guvern minoritar fără sprijin politic. În acest caz, pentru 7 săptămâni se poate guverna şi prin HG-uri, cum de altfel s-a guvernat şi până acum,  metodă care iar nu va conveni social democraţilor.

Declaraţiile lui Mircea Geoană după consultarea forului decizional al PSD au fost pentru susţinerea lui Nica în calitatea sa de ministru. Acum problema  se mută în curtea Cotroceniului care va trebui să decidă dacă va păstra acest guvern în componenţa actuală, adică cu Nica la Interne sau îl va revoca pe Nica şi va trimite PSD în opoziţie. Sigur că Geoană nu s-a putut abţine să nu amintească de faptul că anunţul făcut de Boc este de fapt anunţul făcut de Băsescu. Care este un pericol al democraţiei. Geoană nu se dezminte! Mişcare PSD este destul de deşteaptă, dacă putem să ne închipuim pentru o clipă configuraţia politică de mâine încolo! Discuţiile pe marginea constituţionalităţii metodei de revocare a unui ministru aflat într-o combinaţie politică ca cea de acum vor continua mult timp de azi înainte. Faţă de toate acestea pare credibilă metoda după care azi PSD nu va ieşi de la guvernare şi va găsi o cale prin care să rămână măcar până la alegeri, mai ales că dacă se vor duce la Cotroceni sunt sigur că  vor înţelege mai clar care sunt priorităţile României.

Cât priveşte acuza lansată pe piaţa media conform căreia nu se ştie de ce s-a inflamat PD-L după declaraţia ministrului Nica faţă de presupusul turism politic, ar trebui precizat faptul că  de inflamat s-a inflamat premierul României pentru simplu fapt că i-a cerut ministrului său, Nica, dovezi care să susţină acuza de turism electoral indiferent la ce partid s-ar fi referit, iar acesta nu le-a dat. Asta înseamnă ori că fostul ministru nu le avea şi l-a luat aşa gura pe dinainte ori le are şi le ţine  secrete chiar faţă de guvernul din care face parte, lucru extrem de grav nu numai pentru actualul guvern, ci pentru întreaga viaţă politică românească.

Liberalii au sărit şi ei în ajutorul scandalului politic sugerând un guvern de tehnocraţi care să aibă o singură atribuţie, aceea de a organiza alegerile, lucru care nu convine niciuneia dintre părţi. Moţiunea de cenzură promovată repede de liberali le dă posibilitatea social democraţilor să-şi arate muşchii. Bine că în vâltoarea care i-a cuprins pe toţi nimeni nu şi-a mai adus aminte să ne aburească cu grija faţă de popor, că am fi dat mulţi în icter mecanic!

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: