Guvernul confirmă concedierile de la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va disponibiliza peste cinci mii de persoane, a declarat ieri fostul deputat Dan Ilie Morega. Declaraţia acestuia este parţial confirmată şi de un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează reduceri de personal la 16 companii energetice printre care şi CEO. Morega spune că a văzut un document semnat de guvern cu FMI în care scrie că de la CEO vor pleca acasă 5.600 de persoane.

Ordonanţa de urgenţă, de care premierul Victor Ponta spune că a auzit la televizor, înseamnă de fapt prelungirea vechii ordonanţe 116. Potrivit proiectului obţinut de Mediafax, programul de restructurare în companiile de stat va dura cinci ani. „Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecărei companii naţionale au conturat perimetrele miniere de perspectivă, precum şi cele ce urmează a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi în perioada 2013-2018 şi care vor beneficia de protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul constă în reorganizarea activităţii societăţilor comerciale şi, de asemenea, un preţ competitiv al energiei electrice şi termice, care presupune disponibilizarea unui număr de salariaţi", se arată în document, fiind invocate totodată şi angajamentele asumate de Guvern în faţa Fondului Monetar Internaţional.

Pentru a stabili numărul de concediaţi pentru fiecare companie este nevoie de o hotărâre de Guvern. Dan Ilie Morega spune că este în posesia unei anexe de la acordul cu FMI, în care se arată că vor fi concediaţi 5600 de salariaţi CE Oltenia.

Pensionarii, primii daţi afară

„Ce am spus eu, că urmează disponibilizarea a 5000 de oameni? Vor fi 5.600 către sfârşitul anului. Şi vă spun asta din surse din anexa de la FMI şi de la Federaţia Univers. Vor fi peste o sută de mii de disponibilizări la toate companiile, pe toată ţara. În baza acordului cu FMI“, a declarat Dan Ilie Morega.

Programele de restructurare vor include obligatoriu "salariaţii care se încadrează în prevederile Legii 263/2010 privind pensia pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, măsura aplicându-se inclusiv membrilor aleşi în organele executive de conducere ale organizaţiilor sindicale", se arată în document.

Potrivit proiectului, disponibilizaţii vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi. Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.

Pot beneficia de plăţi compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată, cu cel puţin 36 luni înainte de data concedierii.

După expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, persoanele concediate beneficiază, până la încheierea perioadei stabilite în funcţie de vechime, de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.

REACŢIE

Premierul Victor Ponta susţine că nu ştie de proiectul de ordonanţă de urgenţă privind efectuarea de concedieri colective la 16 companii din minerit şi energie, dar că o să îi întrebe pe miniştri. Ponta spune că restructurarea companiilor de stat este "mereu necesară". Premierul a menţionat că a citit ştirea cu privire la proiectul de ordonanţă şi că a aflat de acolo că disponibilizările nu se fac mâine-poimâine, ci până în 2018. Mai mult, Ponta a încercat să acrediteze ideea că, la companiile cu management privat, nu ar avea guvernul vreo răspundere cu privire la concedieri. Reamintim că Laurenţiu Ciurel va semna astăzi contractul de manager privat al CE Oltenia.

CONCEDIERI

Potrivit unor surse din cadrul companiei, 3.000 de persoane sunt în pragul pensionării şi vor fi primele pe listele de concedieri.

ÎMPOTRIVĂ

Senatorul Dian Popescu a declarat ieri că este împotriva reducerilor de personal. Acesta spune că CEO a funcţionat foarte bine şi a avut profituri mari cu acest număr de salariaţi. „Exclus reduceri de personal. CEO a funcţionat bine şi cu profit mare cu acest număr de salariaţi. Dacă acum se ajunge la a da oameni afară atunci e o problemă care ţine de management“, a declarat Dian Popescu.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: