Hai, vino iar în gaura noastră neagră mică

NASA ne-a făcut să stăm ca pe ace tot weekend-ul. Au dat un comunicat în care pregăteau o conferință de presă în care se va fi anunțat ”un corp excepțional din imediata vecinătate cosmică”. Evident, s-au alarmat toți trollerii și toți science geeks-ii din mediul online. Ce-o însemna ”excepțional” și, mai ales, ce înseamnă în limbaj astronomic ”imediată vecinătate cosmică”? Acum, e drept, nu s-a așteptat nimeni să-și găsească locul de parcare ocupat de corpul respectiv la întoarcerea acasă de la serviciu, dar totuși, ”apropiere imediată” nu suna liniștitor.

Am urmărit aseară în direct conferința de presă și misterul s-a elucidat: telescoapele erecte ale NASA au găsit o gaură neagră. Una tânără, fără prejudecăți, și, într-adevăr, destul de apropiată: la doar câteva zeci de milioane de ani lumină. Suficient de aproape încât să ne facă să simțim pe pielea noastră (și a urmașilor urmașilor noștri) cum e să fii supt de o profesionistă, când o fi să se facă mare. Acum serios vorbind, găurile negre nu fuseseră descoperite cu adevărat, până acum. D'alde Einstein presupusese doar că trebuie să existe, după ce făcuse niște calcule avansate la beție.

Ca să înțelegeți mai exact fenomenul, gândiți-vă la o gaură neagră ca la bugetul de stat: absoarbe cantități uriașe de materie (prin materie înțelegând nu doar obiecte, ci și timpul și lumina) și nimeni nu știe unde se duc. În interiorul găurii negre, ca și în interiorul Parlamentului României (de exemplu), legile fizicii nu se aplică și lumea e altfel decât o știm. Cea mai bună parte cu gaura neagră este că suge uniform și deodată, nu face discriminări. Deci, dacă va fi să ne absoarbă, România nu va mai trebui să aștepte 20 de ani până să vină și rândul ei să intre în gaura neagră. Ne va păpa și pe noi odată cu occidentalii. Păi, vorba aia, să n-o bagi în ***** mă-sii?!

www.mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: