Hanu îndatorează motrenii cu 100 de miliarde

Primarul din Motru îndatorează pe final de mandat populaţia municipiului Motru. Dorin Hanu a declarat la Radio Infinit că face împrumut de 100 de miliarde de lei vechi la bancă pentru a monta camere de supraveghere, pentru realizarea unei zone de agrement cu ştrand sau pentru a asfalta câteva străzi din cartiere. Banii sunt folosiţi pentru cofinanţarea unor proiecte europene, dat fiind faptul că sumele de la Consiliul Judeţean nu sunt suficiente. Vestea i-a nemulţumit pe consilierii locali, care spun că banii sunt necesari pentru campania electorală.

Pe final de mandat, primarul din Motru, Dorin Hanu, s-a gândit să împrumute 100 de miliarde lei vechi de la bănci pentru camere video, zone de agrement sau pentru asfaltarea unor străzi din trei cartiere.  ”Este un împrumut de 10 milioane pentru cofinanțarea proiectelor pe care le avem în derulare. Pentru prima dată în municipiul Motru avem șase proiecte pe fonduri externe, valoarea lor este de aproximativ opt milioane de euro și pentru a asigura cofinanțarea de lună de lună din bugetul local nu putem. De aceea am luat această decizie, să luăm și noi pentru prima dată împrumut pentru cofinanțarea acestor proiecte”, explică pentru Radio Infinit Dorin Hanu. Primarului nu îi ajung banii din bugetul local și cei acordați de Consiliul Județean pentru parcuri și ștranduri și consideră că aceasta este cea mai bună soluție. ”Sunt patru proiecte pentru reabilitarea infrastructurii la trei cartiere din municipiul Motru la o valoare de 127 miliarde în bani vechi, un sistem de supraveghere video şi de un proiect pentru realizarea unui parc de agrement pentru tineret. Acestea sunt proiectele pe care noi am decis să le cofinanţăm în acest an și noi nu avem posibilități lună de lună. Este o necesitate solicitată de tinerii din municipiul nostru având în vedere că la ora actuală municipiul Motru nu are un ștrand, un loc în care tinerii să se relaxeze”, mai explică primarul din Motru.

Buget mai mic cu 200 de miliarde

Împrumutul se va face în acest an, având în vedere faptul că la finalul lunii decembrie au fost semnate contractele pentru proiectele europene. Cele 600 de miliarde erau insuficienți pentru asigurarea cofinanțărilor.  ”Împrumutul se face pentru fiecare proiect în parte, conform legii. Împrumutul se poate realiza decât pentru realizarea acestor proiecte, pentru cofinanțare. O parte din banii respectivi se acoperă într-un an de zile. Bugetul local al primăriei  municipiului Motru este în jur de 600 de miliarde pentru anul 2012, cu aproximativ două sute de miliarde mai mic decât cel din anul 2011 deoarece anul trecut am plătit o parte din datoriile pe care le-am avut către UATAA Motru. Nu sunt probleme ca să acoperim cheltuielile pe care le avem cu aceste împrumuturi. Ele se vor rambursa într-o perioadă stabilită în urma contractelor cu băncilor”, mai spune Dorin Hanu.

Nemulțumiri printre consilierii locali

Consilierii democrat-liberali sunt uimiți de această hotărâre și spun că nu vor vota acest proiect. Elena Vintilescu susține că este un împrumut colosal ce nu ar trebui făcut în această perioadă.  ”În ședință ni s-a spus că pentru niște proiecte cu finanțare europeană, dar când am luat la bani mărunți am văzut că nu fac toate obiectul finanțării europene, iar pentru finanțarea europeană nu trebuie să faci un asemenea împrumut colosal, ci mai reduci din cheltuieli. În lista de reparații au în buget să cumpere material săditor de 500 de milioane într-un loc, de 300 de milioane în alt loc. Sunt foarte multe cheltuieli nejudicioase, în schimb dumnealor vor să facă un împrumut de 100 de miliarde, o sumă colosală”, menționează Elena Vintilescu. Mai mult decât atât, aceasta sugerează că ar fi fost mult mai bine dacă s-ar fi luat banii de la panseluțe în acest scop. ”Panseluțe, floricele și gazon pentru înfrumusețarea orașului costă 500 de milioane lei. Ar putea face un împrumut mai mic și economii din alte resurse. La tarifele pe care le practică Direcția Publică au reușit să-și cumpere un Audi nou, așa că noi strângem cureaua și alții se lăfăie”, susține Vintilescu.

Dobânzi de zeci de miliarde

Cristinel Tutunaru, vicepreședintele UNPR, spune că la acest împrumut se vor mai adăuga și dobânzi de 60 de miliarde lei, iar toate sunt realizate pentru că se apropie campania electorală. ”Dobânzile la acest împrumut, alocate prin buget sunt de 60 de miliarde și problema este că se alocă 35 de miliarde pentru alimentarea cu apă, 81 de miliarde pentru sistemul de supraveghere video, 160 de miliarde pentru zona de agrement și câte 120 de miliarde pentru reabilitarea rețelei stradale. Problema este că aceste cheltuieli vor fi rambursate de Comisia Națională de Investiții în cel puțin 75 de zile de la depunerea cererilor de rambursare, ce reprezintă o perioadă destul de lungă la care se plătește dobânda. Dacă raportăm la alte municipii, cum ar fi Codlea, nu își permite să împrumute o asemenea sumă. Singura explicație prin care s-ar explica gestul primarului de la Motru este că vine campania electorală și că trebuie pregătită”, afirmă Cristinel Tutunaru.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: