Concursul de la Spitalul Sadu, între speculații, suspiciuni și fraudare

Suspiciuni, speculații, întrebări, contestații și reclamații. Cam asta este atmosfera la Spitalul de la Bumbești-Jiu, acolo unde concursul pentru ocuparea posturilor TESA, dar și cele de asistenți și infirmieri este în plină desfășurare. Diferența foarte mare între notele celor respinși și ale celor declarați admiși a trezit speculații. Și faptul că numărul candidaților declarați admiși după proba scrisă este același cu numărul posturilor creează suspiciuni. Managerul Aurel Stolojanu le cere candidaților să aibă încredere în comisiile de corectură, iar presei să nu intervină în „buna desfășurare a examenului”.

Pentru Spitalul din Bumbești-Jiu, Guvernul a deblocat 124 de posturi. Au avut prioritate la angajare foștii salariați ai unității spitalicești, după care s-au mai scos la concurs 70 de  posturi, din care 40 de asistent medical, 6 de infirmier, 4 de îngrijitor și 19 posturi TESA și pentru personalul auxiliar. Toată lumea interesată de aceste posturi a așteptat cu nerăbdare organizarea concursului. S-au publicat posturile, s-a afișat bibliografia și tematica și s-a stabilit data examenului care a constat într-un examen scris sub forme de test grilă sau sinteză, în funcție de cum stabilește comisia de examen, și un interviu.

Candidații au copiat pe rupte

Până aici nimic ciudat sau suspect. În ziua examenului  sute de persoane s-au prezentat la examenul mult așteptat, dar ce a urmat le-a lăsat un gust amar. „Am crezut că totul va fi corect și transparent. Eu am candidat pentru un post de asistentă medicală și am rămas șocată când cei din comisia de supraveghere au ieșit toți afară, după ce ne-au dat subiectele și majoritatea a copiat, fie de pe telefoane, fie au intrat pe internet, fie le-au șoptit în cască sau pur și simplu au stat cu cărțile pe picioare. Nu este normal așa ceva. Am crezut că sunt serioși și intră cine este competent. Eu am luat nota 4,80 iar alții care au copiat au luat peste șapte și sunt admiși. Eu nu știu dacă am făcut bine că am contestat nota, pentru că trebuia să contest examenul”.

Diferențele mari dintre note trezesc suspiciuni de fraudare

Surprizele au apărut în momentul în care s-au afișat rezultatele. Au obținut note peste 7 doar cei care trebuiau să fie admiși în raport cu numărul de locuri, iar restul candidaților au luat note sub 5. În felul acesta nici după contestații nu puteau obține o notă care să subclaseze candidații care „au învățat mai mult”.  „Nu este posibili ce se întâmplă aici. Și-au bătut joc de noi. Puteau să spună că examenul este aranjat și nu mai cheltuiam bani să ne înscriem, nu pierdeam timpul să învățăm. Nu se poate ca pe fiecare specializare să se ia exact atâtea note peste 7 câte posturi s-au scos la concurs, iar restul sub 5. De ce nu au luat mai mulți note peste șapte și veneau la interviu primele note, în funcție de numărul posturilor, sau trebuia să se stabilească cine este admis după interviu. Și-au bătut joc de noi. Este aranjat concursul. Nu intră profesioniști, intră cei care au pile”, a spus un concurent.

Bibliografia le-a jucat feste

Candidații se plâng și de subiectele pe care le-au avut de rezolvat. „Nouă ne-au spus inițial că avem teste grilă și de fapt am avut sinteze. Gradul de dificultate la infirmiere a fost cam același ca la asistente. Unele subiecte nu le-am avut în tematică și comisia a stabilit pe moment că va fi sinteză, pentru că la testul grilă era bob numărat. Noi nu am știu decât că nu avem puncte din oficiu, dar nici cu cât este punctat fiecare subiect”.

Au contestat examenul sau nota?

Neclaritățile se țin lanț la Spitalul din Bumbești-Jiu. Conducerea a organizat ieri ce-a dea doua probă a examenului fără să afișeze rezultatele contestațiilor. În acest context, candidații și-au luat gândul de la o notă mai mare care să le poată da șansa să participe la interviu. „Pentru noi este clar faptul că la interviu participă doar cei care  trebuie angajați. Nicăieri nu s-a întâmplat să se organizeze cea de-a doua probă a unui examen înainte de afișarea rezultatelor de la contestații. Eu vreau să îmi dea o copie după lucrare și o să mă duc cu ea la alți profesori și medici să mi-o corecteze și să o puncteze, pentru că aici se întâmplă numai anomalii. Aș vrea să se reia examenul și să fie unul serios, iar cei mai buni să câștige postul și nu cei cu pile, dar slab pregătiți că de aia se întâmplă atâtea nenorociri în spitalele din Gorj”, a declarat un alt concurent.

Managerul dă vina pe candidați

Noul manager al Spitalului de la Bumbești-Jiu, vizibil deranjat și stresat de vizita presei în incinta spitalului în ziua interviurilor, a încercat să găsească explicații pentru ce se întâmplă la examen. Aurel Stolojanu a fost luat la întrebări de candidații nemulțumiți de rezultatele obținute, dar și de modul în care a fost organizat concursul. „Eu nu pot să comentez notele. Astea au fost rezultatele, iar cei nemulțumiți au putut face contestații. Cei care au învățat și s-au pregătit au obținut note mari, iar ceilalți notele pe care le vedeți. Nu cred că e relevant faptul că notele peste 7 sunt atâtea cu numărul posturilor vacante. Cei care au făcut contestații o să primească rezultatele și dacă au note mari mai facem încă o zi pentru interviuri. Notele reflectă pregătirea lor, iar subiectele s-au dat din bibliografie și tematică. Vă rog frumos lăsați-ne și nu încercați să distrugeți ce am făcut până acum”, a declarat directorul Aurel Stolojanu.

Examenul de la Bumbești-Jiu este premieră în lumea medicală

Directorul medical este chiar mândru de organizarea acestui concurs la Spitalul din Bumbești-Jiu. „Examenul de la Bumbești-Jiu este o premieră națională în lumea medicală. Nicăieri în țară nu s-a organizat concurs pe 9 comisii într-o singură zi. Ca să nu mai fie suspiciuni, după ce terminăm examenul o să facem publice toate lucrările de control”, susține Laurențiu Geamănu, director medical.

Candidații i-au cerut socoteală managerului spitalului, Aurel Stolojanu, care nu a putut să dea explicații plauzibile și a ținut să se plângă de faptul că manageriază unitatea spitalicească „pentru patrie”, fără să primească bani. Probabil din acest motiv nu a fost prea atent la modul în care s-a organizat acest examen.

O fostă angajată a spitalului din Bumbești-Jiu, care acum este la pensie, a venit să vadă notele celor care vor îngriji bolnavii. A rămas fără cuvinte și a tras chiar și concluzia. „Pe vremea când m-am angajat eu, se intra pe cunoștințe, nu pe pile. Erau asistente de nota zece, nu de 7, și lupta era foarte strânsă. Nu era o diferență atât de mare de note. E păcat și nu e bine ce se întâmplă aici”.     

De precizat este faptul că sunt sute de note de la 0 până la 5 și aproximativ 70 de note peste 7, exact numărul posturilor scoase la concurs.

Vizualizări: 489

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: