Hidroelectrica renunță la investițiile de pe Jiu. Decizia, pe 12 martie

Hidroelectrica vrea să abandoneze lucrările începute privind amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, pe sectorul Valea Sadului-Vădeni. Subiectul va fi supus aprobării în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 12 martie.

”Aprobarea abandonării lucrărilor realizate pentru obiectivul de investiţii 'Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni', cu toate costurile şi implicaţiile rezultate din documentaţia de abandon care se va elabora în acest sens conform prevederile legale în vigoare, în vederea închiderii titlului de investiţii”, se arată în convocatorul publicat pe site-ul companiei.

În 2018, Ion Călinoiu, atunci director la Serviciul Gospodărirea Apelor Gorj, vorbea de intenția de a prelua barajul de la Valea Sadului de la Hidroelectrica. Investiția ar fi fost realizată în procentaj de peste 60%, intenția SGA fiind de a-l redimensiona și de a accesa fonduri europene pe un program pentru eliminarea riscurilor împotriva inundațiilor.  O intenție similară a fost în 1996, când RENEL a vrut să predea barajul, dar cei de la Apele Române au refuzat să îl preia.

Obiectivul de investiții "Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului - Vădeni" a fost aprobat în februarie 1989. Acesta a fost gândit ca un obiectiv cu folosință complexă, de la alimentarea cu apă a unor localități și irigații până la producerea de energie electrică. De asemenea, investiția urma să fie folosită pentru decantarea și sedimentarea suspensiilor provenite de la exploatările de huilă de Valea Jiului, care între timp au fost închise în mare parte.

Apa din barajul Valea Sadului urma să alimenteze cu apă localitățile Târgu Jiu, Turcinești și Bumbești Jiu. Pentru Hidroelectrica a contat însă partea de producție a energiei electrice.

Galerie foto


Vizualizări: 4,634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: