Amatorismul guvernului poate pune lacătul pe CE Oltenia

Deputatul de Gorj Victor Ponta a dezvăluit joi de ce unele din cele 25 de ordonanțe de guvern adoptate marți de guvernul Orban nu mai pot intra în vigoare. Ponta a publicat o adresă a Consiliului Legislativ, în care se menționează că textul ordonanței privind finanțarea sistemului de sănătate, de exemplu, a ajuns pentru avizare miercuri, după căderea guvernului. Avizul Consiliului Legislativ nu este obligatoriu, dar solicitarea lui da, ori un guvern interimar nu poate face demersuri legate de ordonanțele de urgență.

Liderul Pro România a publicat o o adresă a Consiliului Legislativ către secretarul general al Guvernului. Documentul, semnat de preşedintele Consiliului Legislativ, Dragoş Iliescu, este adresat secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase, şi explică faptul că OUG privind reforma în domeniul sănătăţii a fost primită pentru aviz în 5 februarie, dată la care Guvernul a fost demis în Parlament.

”Ca urmare, Guvernul demis prin moţiune de cenzură îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului guvern. În aplicarea prevederilor constituţionale, Codul administrativ prevede că, în cazul încetării mandatului său în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, Guvernul continuă să emită numai acte cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice fără a promova politicii noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţă de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege”, se arată în adresă.

În aceeași situație sunt cele mai multe din cele 25 de ordonanțe de urgență aprobate marți de guvern și care vineri dimineața nu erau încă publicate în Monitorul Oficial. Printre acestea și ordonanța prin care CE Oltenia ar fi putut să ia un credit de 1,2 miliarde de lei din Trezorerie pentru achiziționarea certificatelor de carbon aferente producției de anul trecut. Termenul limită pentru achiziționarea certificatelor este 30 aprilie 2020, dar creditul trebuie obținut măcar cu câteva săptămâni mai devreme. Estimările sunt însă că vom avea guvern interimar până la alegerile anticipate din vară, astfel că este nevoie de un plan B pentru Complexul Energetic Oltenia.

Dacă nu cumpără certificatele de carbon, CE Oltenia poate pierde avizul de mediu și riscă amenzi de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat. (A.A.)

Vizualizări: 4,880

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: